Д. Танева: Декември ще има плащания по Рибарската програма

През 2019 г. няма да има отчислени средства по програмата, надява се министърът

Десислава ТаневаПрез 2019 г. няма да има отчислени средства по Рибарската програма, заяви земеделският министър Десислава Танева в отговор на въпрос, зададен от депутата Бюрхан Абазов, ДПС, по време на блиц-контрола в сряда, 13 ноември.

Задавайки въпроса, Абазов припомни, че през миналата година са останали неусвоени към 7 млн. евро по програмата, които са в сериозен размер на фона на общия бюджет на ОП „Рибарство и аквакултури“, който е 100 млн. евро. Сумата е била на практика загубена за бранша.

„За тази година не можем да кажем, че всичко върви по мед и масло поради много проблеми. Към момента имаме извършени разплащания по правилото „n + 3″ в размер на 47%“, информира Танева.

„Планираното подаване на заявки по същото правило е 113%. Заявките за плащане трябва да се подадат до края на ноември и декември да се изплатят“, каза тя. Министърът увери, че „има допълнителни резерви по повод правила, които можем да приложим за отчитане на изпълнение по процедури, по които има съдебни дела.“

Десислава Танева обеща, че на 1 декември ще информира писмено депутатите от земеделската комисия в парламента за всички постъпили заявки, а също и за разплащането, което вече ще е повече от 47%.

Leave a Comment