Още намалява производството на протеин за фуражи в ЕС

С три процента до 77 на сто Европа се отдалечи от равнището на самостостатъчност

Сушата, наблюдавана през 2018 г. в Европа, оказа значително влияние върху цялостното предлагане на фуражи за 2018/19. Нивото на протеинова самодостатъчност на ЕС и общото предлагане на фуражи намалява в сравнение с предходните години. Самодостатъчността спадна от 80% на 77%, при по-ниска наличност на груби фуражи, отчасти заместена от по-високия внос на царевица. Общото предлагане на фураж е намаляло с 4%, до 83 милиона тона, поради намаления размер на стадата с говеда и свине. Това са сред основните констатации на баланса на ЕС за хранителни протеини за 2018/19 г., публикуван днес от Европейската комисия.

Грубите фуражи като сено и царевичен силаж остават основният източник на фуражни протеини, представляващи 42% от общата употреба на фуражи в ЕС. Маслодайните храни и култури нарастват с 1% достигат съответно 26% и 23%.

Въпреки че ЕС е напълно самодостатъчен в грубите фуражи, ЕС произвежда само 26% маслени храни (главно соя и рапица), консумирани от животновъдния сектор в ЕС.

Поради по-малкото търсене на фуражи потреблението на всички източници на протеини за фуражи спадна в абсолютни цифри. В рамките на категорията „култури“ можем да наблюдаваме изместване към повече вносна царевица, а в категорията „маслодайни семена“ малка промяна към повече храна от соеви зърна, за сметка на рапицата и слънчогледа.

производство на протеин в ЕС

 

Leave a Comment