За месец оранжерийните краставици поскъпнаха почти двойно

краставици в ЦалапицаСамо за месец оранжерийните краставици поскъпнаха почти 100%, показва справка на пазарните данни, които събира Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ). В края на изтичащата седмица средната едрова цена на зеленчука е била 2,14 лева за килограм, като месец по-рано тя установена на 1,17 лв./кг.

Най-големият скок през четирите седмици е бил в началото на тази седмица, когато от 1,45 лв. краставиците отиват на 2 лв./кг. През делничните дни до петък пазарът добавя още 7%.

Цените на оранжерийните краставици и домати са изравнени, но при доматите поскъпването през 30-те дни е било по-нервно. В средата на октомври те са се търгували на зеленчуковите борси средно за 1,50 лв., а в третата десетневка на месеца доматите са отскочили на 2,30 лева, след което плавно са се понижили. През тази седмица цените им отново са с ръст от 7,5% до 2,15 лева.

През седмицата гроздето се е понижило с 0,14 лв. до 1,40 лв./кг, а ябълките са поскъпнали до 1,16 лв./кг. При ябълките увеличението за 30 дни е с около 0,20 лв.

Leave a Comment