В. Кръстева: Малките, средните, младите фермери и климатът ще са приоритет от 2022 г.

Клуб Investor „Агробизнес 2020“ събра експерти от различни институции и организации в Пловдив

Вергиния КръстеваНовата Обща селскостопанска политика (ОСП) – известното по нея, заедно с многото неизвестни, бе централна тема в дискусията Клуб Investor „Агробизнес 2020“, която събра днес в Пловдив експерти от различни институции, както и председатели на браншови земеделски организации.

При откриването на дискусията зам.-министър Вергиния Кръстева, че през 2020 г. предстои да се приеме регламент за стратегическите планове, които държавите членки първо трябва да разработят, а после – да изпълняват. Новата ОСП ще започне да се прилага от 1 януари 2022 г., като 2021 г. ще е преходна. В бюджета за земеделие в преходната година не са заложени средства за преходната национална помощ, което касае тютюнопроизводителите и част от животновъдите. По този повод България е подготвила декларация, с която днес министър Десислава Танева ще запознае колегите си от другите държави.

В новата ОСП Първи и Втори стълб са обединени в общ стратегически план, в който държавите членки сами трябва да определят интервенции, които са в синхрон с новата ОСП, посочи Кръстева. Със сигурност ще има по-високо ниво на подпомагане на малките и средните стопанства, специален бюджет е определен и за пладите фермери.

За да бъдат подпомагане, фермерите ще трябва да изпълняват минимални екозащитни мерки, които ако надградят, ще бъдат финансирани допълнително.

Прилагането на иновации също ще е приоритетна сфера в новата ОСП, така че „трябва често да обръщаме поглед към университети и институти“, обощи зам.-министърът.

Четете след малко: Какво съобщиха експерти от ГД „Агри“ в Европейската комисия за новата ОСП

 

 

 

Leave a Comment