Бюджет 2020: Към земеделието са разпределени 58 млрд. евро

Най-много средства са заделени за конкурентноспособност – 84 млрд. евро, в това число и за намаляване на икономическите разлики между държавите членки

ЕвропарламентСъветът и Европейският парламент постигнаха споразумение относно бюджета на ЕС за 2020 г. Средствата се фокусират силно върху растежа и конкурентоспособността, климатичните действия и други приоритети на ЕС, като сигурността и управлението на миграцията.

Общите задължения са определени на 168,7 милиарда евро. Това е увеличение с 1,5% в сравнение с измененията на бюджета за 2019 г. Общите плащания възлизат на 153,6 милиарда евро, което нараства с 3,4% спрямо 2019 г. Това увеличение отразява продължаващото изпълнение на програмите за 2014-2020 г. с пълна скорост.

Договорените цифри се основават на предпоставката, че Обединеното кралство ще продължи да участва пълноценно във финансирането и изпълнението на бюджета на ЕС за 2020 г.

Почти половината от бюджетните кредити – около 84 млрд., са за повишаване конкурентоспособността на икономиката. От тях около 59 млрд. са насочени за намаляване на икономическите разлики в страните-членки.

За земеделие са заделени над 58 млрд. евро (около 34%).

За да се подпомогне растежът и конкурентоспособността, 25,3 милиарда евро са отпуснати за програми за конкурентоспособност за растеж и работни места. Това включва повече средства за „Хоризонт 2020“ (общо 13,5 милиарда евро + 8,8%), европейските спътникови навигационни системи EGNOS и Galileo (1,2 милиарда евро + 74,8%) и енергийната верига на Механизма за свързване на Европа (1,3 милиарда евро + 35,0%). Еразъм + ще получи 2,9 милиарда евро (+ 3,6%) за подкрепа на младежки обмен.

За борба с младежката безработица в най-засегнатите региони пакетът за Младежката инициатива за заетост е определен на 145 милиона евро.

В областта на сигурността и миграцията на Фонда за убежище, миграция и интеграция са отпуснати 949 милиона евро за управление на миграцията, включително за подкрепа на страните-членки на първа линия. Фондът за вътрешна сигурност ще получи 501 милиона евро. Допълнително финансиране в сравнение с 2019 г. ще бъде осигурено за няколко агенции, включително за назначаване на нов персонал от FRONTEX (+191), Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (+82), Европол (+24) и Европейската прокуратура (+10) ). Евроюст ще получи допълнителни 3,7 милиона евро.
Инструментите на ЕС за външна дейност бяха засилени, за да покрият приноса на ЕС към обещанието за Сирия.

Както през 2018 г., така и през 2019 г. предприсъединителните фондове за Турция бяха значително намалени в сравнение с проекта на бюджет, предложен от Комисията (- 85 милиона евро) предвид отдалечаването на Турция от стойностите на ЕС. От друга страна са осигурени повече средства за Западните Балкани.

Следващи стъпки

Парламентът и Съветът разполагат с 14 дни, за да одобрят официално постигнатото споразумение. Очаква се Съветът да го одобри на 25 ноември. Гласуването в Европейския парламент е насрочено за 27 ноември.

 

Leave a Comment