Л. Работов: При таван до 100 хил. евро, ЕК ще ни върне в 90-те години

Ако България наложи таван на директни плащания до 100 000 евро, с редукция на сумите над 60 000 евро, земеделската карта у нас силно ще се промени. В това е убеден председателят на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдив Людмил Работов.

Прочети още: Таванът за стопанство ще е 100 000 евро, а субсидиите за зелени мерки ще са 30% от бюджета

Ето какъв коментар направи той след дискусията в Пловдив, организирана от форума  Клуб Investor – Агробизнес 2020, относно предложената общоселскостопанска политика в ЕС в периода 2021-2027 г.

Людмил РаботовЛюдмил Работов:

„За мен е несериозно предложението на ЕК за таван до 100 хил. евро на директните плащания в следващия програмен период. А какво би било, ако МЗХГ не защити нашите интереси?

Не е от значение самата сума като таван. Тази готова структура, която съществува към момента – стопанствата, не трябва да се нарушава. Защото ще се върнем пак към периода веднага след 1989 г., когато се разтуриха АПК и ТКЗС, и започна раздробяване на земята.

Тези 30 години период на изграждане и на утвърждаване на фермите такива, както са сега, и подобряване на тяхната рентабилност, ще бъдат безвъзвратно загубени. Няма да има достатъчно ресурс за инвестиции в техника, за закупуване на земя.

Ние, земеделците, много добре работим с общините и кметствата по отношение на социалното подпомагане. Подпомагаме кметства, читалища, училища, детски градини. Винаги, когато се зададе събор или празненство в селата, кой друг да помогне освен земеделският производител? 

Поддържането на крайпътните ивици е една добра идея, която може да се включи в мерките срещу климатичните измемения. Аз правя това нещо – поддържам участъци край пътя, но това струва пари. Правя го на добра воля. Ако тази дейност се заплаща, повечето земеделци ще се заемат с нея. Може да се помисли за залесяване покрай пътищата, за създаване на климатични пояси.“

 

 

Leave a Comment