Преди 74 г. започва Нюрнбергският процес, 24-ма нацисти са осъдени на смърт

Нюрнбергски процесНа 20 ноември 1954 г. започва съдебният процес срещу оцелели нациски командири, министри и идеолози от Втората световна война. В международния съдийски състав участват четирима главни съдии от САЩ, Великобритания, Съветския Съюз и Франция, четирима прокурори и четирима адвокати – представители на четирите държави, които през лятото на 1945 г. се споразумяват за процеса. Делото, известно като Нюрнбергския процес (на името на немския град, в който се провежда), продължава до края на октомври 1946 г. и завършва с 24 смъртни присъди. Главните виновници на Втората световна война – Хитлер, Химлер и Гьобелс, не участват, тъй като са се самоубили в последните дни на войната.

Делото се води в Двореца на правосъдието в Нюрнберг, Бавария, в зала без дневна светлина.

Важен свидетел и обвиняем в него е фелдмаршал Фридрих Паулус, който е ръководил битката при Сталинград. След като войниците под негово командване са избити, а той получава заповед от Хитлер да се самоубие, Паулус се предава в плен на съветските войски. През това време той става критик на режима на Хитлер, а по време на Нюрнбергския процес свидетелства срещу подсъдимите.

Сред осъдените на смърт чрез обесване са Мартин Борман, Херман Гьоринг, който поглъща отрова преди екзекуцията, Йоаким фон Рибентроп, Алфред Розенберг и други. Някои от обвиняемите са оправдани, други получават доживотна или по-къса присъда.

Leave a Comment