Законът за маслодайната роза излиза от кома – второ четене в парламента

маслодайни розиДнес в Комисията по земеделие, храни и гори в Народното събрание ще обсъди за второ гласуване проектът на Закона за маслодайната роза.

Създаването на проектозакона започна в работна група организирана още през лятото на 2018 г. след драматичните протести на производители от розовата долина заради ниски изкупни цени на розовия цвят и масови откази за изкупуването му. По време на протестите стана ясно, че има преработватели, които внасят евтина и некачествена суровина, която предлагат под името „българско розово масло“. Разбра се още, че продаването и купуването на маслодайни рози в повечето случаи е безотчетно, хаотично и без предварителни договори. На фокус бе изведен и друг проблем – засаждането на ароматната култура в райони, в които липсват благоприятни климатични и почвени условия за отглеждането й. Освен това се оказа, че има нови розови градини, които са създадени без сертифициран посадъчен материал и от сортове, които не са утвърдени.

На 10 април тази година правителството одобри Законопроекта за маслодайната роза, а на 17 април той бе внесен в парламента.

 

Leave a Comment