МЗХГ събира над 80 млн. лв. от скандалните горски заменки преди 10 г.

моретоДържавата, в лицето на Министерство на земеделието, храните и горите, стартира процедура за възстановяване на надвзетите суми от бенефициери, получили държавна помощ за горски заменки. Това обяви на брифинг в Народното събрание министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Тя подчерта, че това са горските заменки, извършени в периода 1 януари 2007 до края на януари 2009 г.

Когато държавата реагира преди десетина години на публикации за скандалните заменки при които неатрактивни частни имоти бяха заменени с държавни край морето или до планински курорти, при 15 от тези случаи вече имаше застрояване с хотели и спортни бази. За останалите имоти съществуваха два варианта – да се връщат или доплащат. Заменките бяха извършени при управлението на тройната коалиция с премиер Сергей Станишев.

Прочети още: Горите получени с рушвети ще се връщат или доплащат

„Тази сага започна през първия мандат на ГЕРБ. Тогава министърът на земеделието информира Прокуратурата за извършените заменки. Неправителствени организации бяха информирали вече Европейската комисия и тя започна проучване представлява ли това неправомерна държавна помощ“, припомни министър Танева. По думите й, именно в първия мандат на ГЕРБ бе наложен мораториум върху изключването на заменените горски територия от горския фонд и промяната на предназначението.

„Този мораториум впоследствие бе имплементиран в горското законодателство, което е в сила и до днес. ЕК се произнася, че извършените заменки в периода 1 януари 2007 г. до 28 януари 2009 г. представлява държавна помощ, която е неправомерна“, допълни още земеделският министър. Тя посочи, че това е причината за оценяване и остойностяване на неправомерно получената държавна помощ.

Десислава Танева заяви, че  обект на оценителна експертиза са били поземлени имоти с обща площ над 110 хил. дка, които са включени в 132 сделки или договори за извършване на замяната. „Оценителната комисия приключи своята работа, като от 132 договора в 103 установи неправомерно получена държавна помощ от страна на бенефициери. Тези 103 сделки засягат 478 имота на обща площ малко над 22 хил. дка. Получената в повече стойност от бенефициери се равнява малко над 80 млн. лв.“, допълни още министър Танева. Тя уточни, че днес Министерството е изпратило уведомителни писма до тях.

Списъкът със 103 бенефециери, получили неправомерно държавна помощ за горски заменки, може да видите тук.

Leave a Comment