БАБХ установи листерия в храни

БАБХБългарската агенция по безопасност на храните (БАБХ) взе извънредно 300 проби от готови за консумация храни за наличие на листерия моноцитогенес. Пробите са взети от три групи продукти, в които е най-вероятно развитието на бактерията: месни сурово-сушени продукти – 143 проби, сирена с кратък период на зреене – 78 проби и пушени, веяни и мариновани рибни продукти 79 – проби. Продуктите са с произход България, Европейски съюз и трети страни.

Установени са две несъответствия, за които са предприети всички необходими действия за изтегляне от пазара на засегнатите храни и за предотвратяване на нови случаи на замърсяване. В единия случай бактерията е открита в пушена скумрия на шайби, произведена в България, а във втория в домашен свински суджук, също българско производство.

Извънредните проверки са проведени по инициатива на БАБХ във връзка с установени случаи на листерия в храни в кратък период от време.

Агенцията провежда регулярен мониторинг на храните, пуснати на пазара, с цел проверка на ефективността на прилаганите от производителите и търговците мерки за осигуряване спазването на микробиологичните критерии. В случай на констатирани несъответствия незабавно се предприемат всички законови мерки за гарантиране на максимална защитата на здравето на потребителите.

Листерията е патогенна бактерия, която е силно устойчива на високи и ниски температури. Тя предизвиква заполяването листериоза.

При възрастни хора листериозата протича в няколко определени форми. Първата форма се нарича ангинозна. Тя се характеризира с болки в гърлото и силно увеличени сливици с налепи върху тях. Следващата форма се нарича очно-жлезна. Тя протича с появата на регионален лимфаденит /значително увеличение на лимфните възли/ и остър конюнктивит. Третата форма на листериозата е нервната. При нея се развива гноен или сериозен менингит.

 

Leave a Comment