Собственик на оранжерии, депутат, консул и други в заменките с горите

река Мечка, село ПоройнаВ списъка със 103-та, които са участвали в заменките по време на тройната коалиция (2007-2009), най-лесно се разпознават физическите лица. На първо четене в тях се забелязват имената на собственика на най-големите оранжерии, депутат, общински съветник в Бургас, бивш консул на Казахстан, „Литекс Комерс“.

Припомняме, че заменките бяха привидно законна форма за облагодетелстване, тъй като бяха разрешени до месец май 2009 г., когато в „Държавен вестник“ бе обнародвана забрана за извършването им. Заменките ставаха чрез Държавната агенция по горите, която предоставяше държавни имоти на перспективни терени като получава равностойни като площ, но не и като местонахождение частни горски имоти.

Вчера земеделският министър Десислава Танева оповести, че държавата ще започне да събира вземанията си от фирмите и лицата, които са участвали в заменките. Извършена е оценителна експертиза за имотите, чрез която са изчислени сумите, които участвалите в сделките, трябва да внесат. Европейската комисия ги нарича „държавна помощ“. Общият й размер е над 80 милиона лева. А това, по средноаритметична сметка означава, че всеки 103-та, изброени в списъка, ще трябва да плати по 780 хил. лв.

Сред публикуваните имена е това на собственика на оранжерии „Гимел“ Гео Дундаров. В списъка е и Явор Хайтов, бивш депутат от партията на Николай Бареков „България без цензура“. Вижда се още името на Петко Стамболиев, популярен общински съветник бизнесмен от предишния мандат в Бургас.

Сред фирмите изпъква познатата „Литекс Комерс“ на Гриша Ганчев и „Форос Дивелопмънт“ на адвоката Тодор Батков. Вижда се и „ТИТ – Тихомир Трендафилов“, чиито собственик до 2016 г. бе почетен консул на Киргизстан за Южна България.

Leave a Comment