Агрометеорология: Още валежи и по-високи от нормата температури

Драгомир Атанасов, агрометеоролог при НИМХ

дъждПрез изтеклата седица в част от Северна и Южна България падналите валежи в Ново село, Видин, Враца, Лом, Оряхово, Плевен, Велико Търново, Свищов, Кюстендил, Стара Загора, Казанлък, Сливен и Чирпан бяха между 15-30 l/m2, а в районите на Кърджали и Сандански и над 40 l/m2. Тези валежи подобриха както почвените запаси от влага в горните 20-30 cm, така и условията за протичане на вегетационните процеси при вече засетите и поникнали есенни  култури.

През следващия период агрометеорологичните условия ще се определят от температури над климатичнaтa нормa за третото десетдневие на ноември и чести превалявания. Прогнозираните валежи в по-голямата част от страната, с изключение на източните райони ще увеличат влагозапасите в горните почвени слоеве. Предвид относително високите за сезона температури и подобрените условия на почвено овлажнение, вегетационните процеси при есенните посеви ще протичат с нормални темпове.

През периода при пшеницата предимно в източните части от страната –  Главиница, Карнобат, Долни чифлик и Силистра ще протичат фазите: трети лист, преход към братене и братене. При посевите засети в края на месец октомври и през първото десетдневие на ноември ще се наблюдават фазите поникване и начално листообразуване. Тези фази ще се наблюдават в районите на Търговище, Бъзовец, Павликени, Кнежа, Казанлък и Кюстендил.

Честите валежи през периода ще възпрепятстват провеждането на сезонните агротехнически мероприятия като извършване на фитосанитарни дейности в овощните насаждения. В източните райони на страната, където не се очакват валежи, условията ще са подходящи за провеждане на дълбока оран на полетата предвидени за пролетни окопни култури.

Leave a Comment