150 хил. „скрити“ данъчни проверяват за фалшиви търговци

НАП в ПловдивНад 150 000 потребители ежедневно действат като данъчни инспектори като проверяват дали касовите бележки, които търговците им издават, са истински или фалшиви. Това е възможно с мобилното приложение на НАП, което сканира QR кода върху бележката. Повечето касови апарати вече печатат бележките с кодове, като до края на януари 2020 годината те ще станат задължителен реквизит за всеки касов бон.

За по-малко от година чрез приложението са инспектирани над 300 000 бележки, като нито една от тях не е била фалшива.

Проверката е в 2 фази – първо се сканира отпечатания на бележката QR код, като приложението показва кодираните в него стойност на покупката, дата, час и номерата на касовата бележка и фискалната памет на касовия апарат. Клиентът може да сравни дали данните в хартиената бележка и мобилното приложение съвпадат или се различават. Ако има разлика, мобилното приложение позволява директен контакт с НАП по телефона, за сигнализиране за фалшива касова бележка. Потребителят може да направи и справка дали конкретната касова бележка е получена в сървърите на приходната агенция. Ако всичко с бележката е наред, приложението показва в зелено, че документът е бил успешно получен в НАП.

Освен с функция „данъчен инспектор“, мобилното приложение предлага и навигация до офисите на НАП, справка за здравно-осигурителен  статус, данъчен календар и  справка за регистрация по ДДС.

Leave a Comment