Десислава Танева: Най-голямото предизвикателство в новата ОСП са зелените практики

Десислава Танева, Костадин Костадинов

„Най-голямото предизвикателство в новата ОСП са зелените практики. За мен е важно да открием и представим пред земеделците зелени предложения, които да можем да имплементираме у нас“. Това заяви при откриването на 7-ия форум на Академията за фермери – „Свят на възможности“ в Пловдив земеделският министър Десислава Танева.

Министърът се зарадва на участието на Аграрния университет в академията, тъй като според нея научните знания са изключително необходими за модерно и щадящо околната среда земеделие.

Георги Мантарлиев

Георги Мантарлиев

Десислава Танева припомни, че на 3 декември в Аграрния университет в Пловдив ще бъде представен пред фермери втория SWOT анализ за околна среда и климат, който е разработен от университетски екип. По време на събитието, което започва от 9:30 часа в аулата, ще се проведе и дискусия „Добрите практики в новата зелена архитектура“.

В поредната Академия за фермери взеха участие също зам.-министър Вергиния Кръстева, предсетателите на НАЗ Костадин Костадинов и на АЗПБ Венцислав Върбанов, десетки земеделци, проф. Христина Янчева – ректор на АУ и проф. Владислав Попов от катедра „Агроекология“.

Организаторът на академията Георги Мантарлиев обясни, че участниците могат да приложат нови технологии, които щадят околната среда, повишават почвеното плодородие и рентабилността на стопанствата. За целта лектори от Великобритания, Швейцария, Белгия и други държави бяха подготвили доклади за успешни земеделски практики.

 

Leave a Comment