Германски фермери на протест: Виждаме все повече изисквания и все по-малко пари

Над 20 хиляди земеделци с над 5000 трактора блокираха Берлин. Земеделският министър предложи среща с канцлера Меркел идния понеделник
Снимка на thelocal.de

Снимка на thelocal.de

Между 20 и 40 хиляди фермери от Германия блокираха от рано сутринта вчера (26 ноември) центъра на Берлин при Бранденбургската врата. В протеста участваха между 5095 (по данни на полицията) и 8000 (според протестиращите) трактора, които предизвикаха небивали задръствания в столицата, съобщиха германски медии. При земеделците отиде и аграрният министър на Германия Юлия Кльокнер.

Основна причина за протеста е ограниченията в торенето, които селскостопанският пакет, приет от федералното правителство през септември, налага.

Земеделците се оплакаха от увеличаващите се изисквания за опазване на околната среда и падащите цени на продуктите, които все повече увреждат бизнеса им.

Демонстрациите бяха организирани от алианса “Land schafft Verbindung” (Земята свързва), в който фермери от различни асоциации се обединиха.

Мерките, които включват по-добра защита от насекомите и допълнителни ограничения на продукти за защита на животните и земеделските култури, са неприемлива тежест за германските фермери, според протестиращите.

Протестът бе и като реакция на второто производство за нарушение, образувано от Европейската комисия срещу Германия заради неприемливо високите нива на нитрати в подземните води на страната.

„Ние, фермерите, виждаме все повече изисквания и все по-малко пари“, казва Бенджамин Майз, който управлява конвенционална ферма в района на Одерланд, Бранденбург, цитиран от електронното издание Euractiv.

Проблемът не е в най-новия селскостопански пакет, а в това, че много земеделски производители виждат, че икономическата им база драстично се влошава през последните години.

Освен масовото отглеждане на домашни птици, животновъдството вече не си струва, а традиционно печелившите култури като рапица, захарно цвекло и пшеница също вече не са надежден източник на доходи.

Това е така, защото загубата на квоти, сушата и сериозните ограничения на опциите за торене значително намаляват реколтата. Цената на млякото едва е достатъчна, за да оцелеят фермерите, каза Мейз.

Освен това много земеделски производители са обезпокоени, че търговското споразумение на Меркосур, сключено с Южна Америка, което възнамерява да премахне тарифните бариери за селскостопанските продукти, ще доведе до силна ценова конкуренция.

Пред протестиращите министърът на земеделието Юлия Кльокнер (ХДС) заяви, че иска да включи по-тясно земеделските стопани в процеса на вземане на решения. Тя обяви среща с канцлера Ангела Меркел и 40 земеделски и екологични асоциации на 2 декември (понеделник).

Ще бъде създаден и форум за национален диалог, по време на който ще бъдат изслушани земеделските производители.

Кльокнер също така заяви, че селското стопанство вече не трябва да се свързва с отрицателния образ на виновниците за климата. „Целта ми е да ви изведа като земеделски производители извън ъгъла на оправданието“, каза германският земеделски министър, която добави също така, че фермерите се нуждаят от повече финансова подкрепа.

Тя обаче отхвърли критиките към затегнатите правила за торене. „Германия беше съдена и загуби. Няма място за маневриране с Комисията на ЕС “, заяви Кльокнер пред няколко медийни организации.

Работната група за селско селско стопанство изрази подкрепата си за протестите.

„Десетилетия наред политиците, учените и асоциациите обявяват, че трябва да създаваме евтина продукция и да предприемаме бързи и големи стъпки към растеж и интензивност“, според работната група. „Този модел на рационализация в селското стопанство сега все повече се натъква на икономически, екологични, социални и политически ограничения“, заяви федералният управляващ директор Георг Янсен.

Според него сега е крайно време германското правителство, заедно със земеделските производители, потребителите и еколозите да представят селскостопански стратегии за животновъдството, както и за обработваемите земи и тревните площи.

„Чувствам се все по-малко уверен в бъдещето“, заяви 24-годишният фермер Рене Уеслер пред агенция Франс прес по време на протеста.

 

Leave a Comment