Фон дер Лайен: Нямаме нито миг за губене в борбата срещу климатичните промени

ЕП утвърди днес с мнозинство състава на Европейската комисия

Урсула фон дер ЛайенЕвропейският парламент потвърди новата Европейска комисия под ръководството на Урсула фон дер Лайен в сряда, 27 ноември, с широко мнозинство. Това ще позволи на новото ръководство на Европейския съюз да встъпи в длъжност в неделя. Фон дер Лайен е първата жена, станала президент на мощната европейска власт.

За Фон дер Лейен този ден е както кулминация на политическата й кариера, така и успешното приключване на продължителна процедура, коментира „Шпигел“. Всъщност фон Лайен трябваше да встъпи в длъжност на 1 ноември, но три от първоначалните й номинации бяха отхвърлени от Европейския парламент. Силви Гулар от Франция, румънката Рована Плумб и унгарецът Ласло Тручани бяха нокаутирани на изслушванията. Кандидатът за земеделски комисар – полякът Януш Войчеховски, успешно издържа второто си представяне през аграрната комисия в парламента, така че той ще е новия земеделски комисар след днешното гласуване.

В словото си в Европарламента председателят на ЕК заяви: „Нямаме нито един момент за губене в борбата с климатичните промени. Това е екзистенциален проблем за Европа и света. Как да не е такъв, след като 85 на сто от хората, които живеят в крайна бедност, живеят в 20-те страни, които са най-уязвими от климатичните промени? Как да не е екзистенциален, след като Венеция е под вода, горите в Португалия опожарени, реколтата в Литва намалена наполовина заради сушата? Несъмнено, това се е случвало и преди, но не и с такава честота и интензивност. И ние нямаме нито един миг за губене в борбата срещу климатичните промени“, цитира думите на Урсула фон дер Лайен БНР.

Leave a Comment