Собственичка на земя, очаквала реституция над 25 г., се е съгласила на обезщетение от €1000

земеделска земяМинистерският съвет одобри изплащането на 1 000 евро обезщетение след споразумение по жалба пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), съобщи правителствената пресслужба.

Жалбоподателката, която е наследница на бивш собственик на земеделска земя, претендира пред ЕСПЧ прекомерната продължителност на реституционното производство.

През 1991 г., след влизане в сила на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), тя подава заявление за реституиране на имотите. Година по-късно съответната Поземлена комисия й признава за възстановяване правото на собственост върху земеделските земи с план за земеразделяне, като по отношение на един от имотите е уточнено, че имотните граници ще се определят въз основа на предстоящ план на новообразуваните имоти по чл.28 от Правилника за прилагане на ЗСПЗЗ. Едва през 2018 г. жалбоподателката е уведомена от компетентните органи, че няма издаден и одобрен план на новообразувани имоти и успява да се снабди с нотариален акт за собственост.

Практика на ЕСПЧ по подобни казуси е да съдейства на страните да постигнат приятелско споразумение. В този случай европейският съд предлага българското правителство приеме да заплати на жалбоподателката справедливо обезщетение в размер на 1000 евро за имуществени и неимуществени вреди, разходи и разноски по делото.

Leave a Comment