Преведени са 1,45 млн. лв. за зимни пръскания при трайни насаждения

овощна градина през зиматаДФ „Земеделие“ преведе над 1,45 млн. лв. (1 456 276 лв.) по схемата “Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период“, прилагана през 2019 г. Субсидии получиха 2 705 производители, които отглеждат трайни насаждения. Плащането се осъществи в рамките на 10 работни дни, по-рано от заложения краен срок, който беше 10 декември.

Помощта се предоставя на два етапа. Първият е през пролетта. Той обхваща периода от преминаване на студовете до набъбване на плодните пъпки. При него стопани получават до 270 лв. на хектар с ДДС за закупени с разходооправдателни документи препарати за борба с вредителите. Средствата, които се предоставят за втория етап, следва да покрият част от разходите на овощарите и градинарите, направени за растително-защитни продукти, които се използват през есента, в периода на масов листопад и гниене на листата. В този случай финансовата подкрепа е до 100 лв. на хектар с ДДС.

С решение на УС на ДФЗ бюджетът по схемата е увеличен от 5 500 000 лв. на 5 571 021 лв.   За пролетните пръскания стопаните усвоиха над 4, 112 млн. лв.

Leave a Comment