ФАО тренира Северна Македония как да се справи с АЧС

lдива свиняФАО и Агенцията по храните и ветеринарната медицина в Северна Македония провеждат от вчера двудневно учение за борба с Африканската чума по свинете (АЧС) в Берово. Това събитие е част от усилията на ФАО да помогне на балканските страни да отговорят на потенциални огнища на опасни трансгранични болести по животните, които не могат да бъдат лекувани.

Група от 33 души, състояща се от експерти от Агенцията по храните и ветеринарите, Факултета по ветеринарна медицина на Университета на светите Кирил и Методий в Скопие, както и представители на ловни сдружения и частни ветеринарни лекари, ще моделират огнища на Африканска чума по свинете, ръководени от експерти по здравеопазване на животните на ФАО.

През първия ден членовете на групата посетиха два места, където се намират потенциални огнища на болестта: частна ферма и частно домакинство. Създаден е местен център за борба с болестта, който да противодейства на симулираното огнище на инфекция с дива свиня. По време на упражненията е организирана и екскурзия до мястото за лов.

Целта на теренната работа е да се гарантира точното изпълнение на процедурите, в случай че те трябва да се извършват в реалния живот в случай на съмнение за заболяване. Тези процедури включват: осигуряване на биологична безопасност от влизане и излизане от заразена зона, провеждане на клинични и патологични изследвания и събиране на проби и данни. По време на разработването и мониторинга на плановете за зониране от местните центрове за борба с болестта ще се поддържа подходяща комуникация между тези центрове и полеви екипи.

„Упражненията са ефективен инструмент за определяне на настоящото ниво на готовност за реакция на болестта и намиране на пропуски, които трябва да бъдат отстранени“, казва експертът по здравеопазване на животните от ФАО Марк Хоуар. „Северна Македония е страна с висок риск от АЧС, така че упражнението е от решаващо значение за подобряване на системата за ранно реагиране.“

На втория ден участниците научават, че е получено лабораторно потвърждение за наличието на болестта, и използват получената информация през първия ден, за да планират действия за унищожаване и заравяне на животни от заразени ферми. В същото време, ако ASF бъде открит при дива свиня, отделна група ще обсъди мерките, които трябва да бъдат предприети в местата за лов, и също така ще изготви план за изкореняване на болестта. Целта на тренировката е да насърчи специалистите, работещи в областта на ветеринарната медицина и здравето на животните, да реагират правилно при евентуално огнище на болестта.

Leave a Comment