Проф. Паскал Желязков, БАБХ: Болестта по овцете Скрейпи се предава с храна

овце

Засега няма риск заразата да влезе в страната

Смята се, че болестта по овцете Скрейпи (неправилно наричана „луда овца“) се предава чрез храната, въпреки че към момента не може да се каже как точно става заразяването. Сигурно е, че не може едно животно да предаде заболяването на друго. Така или иначе, засега няма риск Скрейпи да обхване българските стада. Това заяви пред БНР тази сутрин изпълнителният директор на Агенцията по храните проф. Паскал Желязков.

Прочети още: Директни продажби за щастливи овчарчета

Измененията на Закона за ветеринарно-медицинската дейност се прави за повишаване биосигурността на фермите, което е във връзка с Африканската чума по свинете. Според проф. Желязков промените в закона ще решат и въпроса с броя на прасетата, отглеждани в задните дворове на хората. През лятото било установено, че има стопанства тип задни дворове с по 100 прасета.

Проф. Желязков каза още, че в момента официалните ветеринарни лекари не достигат, като има области, в които един ветеринарен лекар отговаря за 3 области. Затова дейността на ветеринарния лекар ще бъде ограничена в рамките на общината или съседната община.

Директорът добави, че сега е предвидено да се налагат глоби за фермерите, които не подават  информация към регистъра на БАБХ.

Leave a Comment