ЕК ще възстанови 467 млн. евро на европейските земеделци от 1 декември

пари в земятаЕвропейската комисия ще възстанови 467 милиона евро на европейските земеделски производители, в съответствие с регламента, публикуван днес. Първоначално приспадната от бюджета за 2019 г. за подпомагане на доходите на земеделските производители в рамките на Общата селскостопанска политика (ОСП), тази сума е била предназначена за тазгодишния резерв за земеделска криза.

Кризисният резерв не беше необходим през 2019 г., въпреки че селскостопанският сектор беше изправен пред предизвикателни ситуации през тази година. Например бяха въведени допълнителни мерки за подпомагане, за да се помогне на земеделските производители, засегнати от екстремното време това лято.

Решението означава, че сумите, удържани от директните плащания през тази година, могат да бъдат възстановени на земеделските производители от държавите-членки от 1 декември 2019 г.

Концепцията за резерва за криза в селското стопанство и механизма му за възстановяване бяха договорени в реформата на ОСП през 2013 г. Той беше приложен за първи път през бюджетната 2014 година. Приспадането се прилага само за подпомагане на доходи над 2000 евро и все още не се прилага за Хърватия за бюджетната 2019 година. Това се дължи на процеса на постепенно въвеждане на нивата на подкрепа след присъединяването към ЕС. За Хърватия, която се присъедини към съюза през 2013 г., подкрепата за доходите по ОСП все още не е въведена напълно.

Leave a Comment