ЕП призова Еврокомисията да защити фермерите от санкциите на САЩ

0,,15772387_401,00Европейският парламент (ЕП) призова Еврокомисията да действа бързо и адекватно, за да ограничи щетите, които фермерите ще понесат от санкциите на САЩ. Както е известно, администрацията на Доналд Тръмп въведе от 18 октомври 25% мито върху някои селскостопански стоки, изнасяни от ЕС за САЩ, в отговор на незаконно отпуснатите субсидии на самолетостроителя Еърбъс. Решението на Тръмп бе одобрено от Световната търговска организация и бе отговор в подкрепа на американската авиокомпания Боинг. Митото бе наложено върху френско вино, италианско сирене и испански зехтин, а също така върху други млечни продукти, маслини, свинско месо, кафе, сладки бисквити, преработени плодове, цитрусови плодове, миди, алкохолни напитки и кашмир.

ЕП настоява комисията да намери решение по договаряне със САЩ, да действа бързо, за да помогне на земеделските стопани от ЕС, които са неоправдано засегнати от новонамерените американски тарифи на стойност 6,8 милиарда евро.

Като първа стъпка Комисията на ЕС трябва да следи отблизо пазара, да използва всички съществуващи инструменти, като частно складиране, изтегляне на пазара и инструменти за справяне с нарушенията на пазара и да мобилизира бърза подкрепа за най-тежко засегнатите сектори, призовават евродепутатите.

Изпълнителната власт на ЕС трябва да засили усилията за насърчаване на износа на селскостопански продукти на ЕС в чужбина и да направи правилата за финансиране, свързани с промоцията, по-гъвкави, за да могат износителите да се пренасочат към алтернативни пазари.

За да се подпомогне диверсификацията на експортните пазари в ЕС, всички бариери, които пречат на износителите да използват изцяло възможностите по търговските споразумения на ЕС, трябва да бъдат премахнати, настояват депутатите. Те отхвърлят всякакво намаляване на бюджета на политиката на ЕС за земеделските стопанства и призовават да се реформира резервът за криза.

Държавите-членки на ЕС, които са най-засегнати от наложените мита, са Обединеното кралство, Франция, Испания, Италия, Германия и Ирландия, чиито износ на земеделски стоки към САЩ е на стойност 3,5 милиарда евро, заяви комисарят по търговията Сесилия Малмстрьом пред евродепутатите във вторник.

САЩ са дестинация номер едно на селскостопанския износ на ЕС. През 2018 г. този износ достигна 22,3 милиарда евро.

Leave a Comment