Corteva внедри нови родителски линии при слънчоглед и още веднъж подобри хибридите при царевица за 2020 г.

Хербицидите при пшеница, царевица и слънчоглед решават проблеми при всички видове плевели и са в широка ценова гама

Иван Дражев, маркетинг мениджър в Corteva Agriscience и продуктов мениджър за семена в България

Иван Дражев

 

Какви нови хибриди слънчоглед ще предложи Кортева на земеделците през 2020 г., г-н Дражев?

За 2020 г. ще внедрим нови хибриди, с

 нови родителски линии при слънчогледа.

Те имат по-висок добивен потенциал. Хабитусът на растенията е подобрен и е с около 15 процента по-нисък. Маслеността на новите хибриди е не по-ниска от 46-47%, а олеинът достига до 92-93 на сто. Фитосанитарният им хабитус също е подобрен – новите хибриди са устойчиви на болести като ръжда и вертицилиум при слънчогледа, които слава Богу още не са дошли при нас, но в Европа и дори на Балканите се появиха. Не на последно място сред качествата на новата селекция е това, че допълва досегашната.

Кортева е пазарен лидер в слънчогледа – над 50% от площите са с наши хибриди. Това не е случайно, защото ние непрекъснато представяме нови продукти, които са по-добри от вече познатите. За 2020 г. внедряваме 5 нови хибрида.

Кои са новите хибриди и какви са качествата им?

При технологията ExpressSun хибридите са P64LE136 и P64LE137. Тестовете, които проведохме за тези два хибрида през 2018 и 2019 г., категорично доказаха, че превъзхождат нашата т. нар. стара селекция в добивите като цяло и по тази причина ги внедряваме. Другото голямо предимство е, че те са с по-ниски, здрави и с непречупващи се стъбла. На трето място масленото им съдържание е 46-47%. И двата хибрида са устойчиви на синя китка. Специално P64LE137 има устойчивост на синя китка до раса G, а P64LE136 е устойчив до раса F.

Следващите два хибрида, които внедряваме в практиката са високо олеиновите ExpressSun хибриди. След като през 2019 г. най-отглежданият хибрид в олеиновия сегмент бе P64HE118, за 2020 г. реагираме с два нови хибрида, които са следваща генерация. Това са P64HE133 и P64HE144.  Няма нужда да повтарям, че ги внедряваме, защото имат по-висок добивен потенциал, подобрен хабитус и качествени показатели. Една от пробите ни на P64HE133 тази година достигна олеин от 93,4%, което е много високо съдържание.

Внедряваме в практиката още един конвенционален, шарен хибрид. Това е вторият ни шарен слънчоглед. Той е P64BB400. Той превъзхожда стария Р64ВВ01, тъй като има по-висока устойчивост на синя китка – до раса F, по-добра устойчивост на фома, фомопсис, алтернария, сиво гниене. Това не значи, че елиминираме пръскането с фунгициди срещу болести, но ако за по-стария хибрид трябва задължително да се направят две пръскания с фунгицид, при Р64ВВ400 може да се третира веднъж при наличие на благоприятни условия за развитие на болести.

Последният нов хибрид, който внедряваме, е в Clearfield Plus технологиятаP64LP140. Той е с повишен добивен потенциал и с повишена толерантност на сухи климатични условия. Този хибрид ще даде максимума от себе си дори и да няма достатъчно влага през годината, както беше през 2019 г., въпреки че и досегашният ни хибрид P64LP130 се представи много добре тази година, особено в Южна България и най-вече в Хасковския регион.

Какво ново при царевицата?

Ще ви илюстрирам с две цифри фактическата пазарна ситуация без да е необходим коментар.

Площите с царевицата на нашите хибриди заемат между 60 и 65%

от всички с тази култура. Това говори повече от достатъчно, че генетиката е изключително добра. Не само във влажни и благоприятни условия, но тя е добра и в сухи условия. Съответно за тях ние имаме така наречените AQUA max хибриди. Най-голямото им предимство е, че при тях опрашването на кочана става при плюс 36-37 градуса, а при новата генетика AQUA max то е възможно и при 38 градуса. Един градус е малко, но е и много. Вторият неоспорим факт е, че от 10-те най-отглеждани хибриди царевица в България, 9 са на Пионер – Кортева.

Новите хибриди, които внедряваме, категорично превъзхождат старите ни хибриди. Давам един пример. Имаме нов хибрид AQUAmax – Р0217, който категорично е по-добър от един от най-отглежданите хибриди, какъвто е Р0216. Това не значи, че Р0216 е лош хибрид, но даваме една нова генерация, която безусловно превъзхожда старата селекция. Нали това е целта, защото всички земеделци гонят висок добивен потенциал!

На кои растителнозащитни продукти ще акцентирате в навечерието на 2020 г.?

Де факто

имаме решения за контрол на всички видове плевели при пшеница

– както за широколистни, така и за житни, а също и за смесено заплевеляване. Освен това имаме решения както в ниския, така и в средния и висок ценови сегмент. Например в ниския ценови сегмент това е хербицидът Мустанг, който е едно перфектно решение за самосевки от слънчоглед в пшеница. Той хваща и всички останали плевели. Проблемът при него е, че има по-малък „прозорец“ за употреба, тъй като трябва да се приложи от началото до края на братене на житните.

На средно ценово ниво е един от най-използваните и отдавна внедрен в практиката хербицид Дерби Супер. Той може да се прилага от фаза трети лист до 3-то коляно. Когато ползват хербицид с толкова широка възможност за приложение, винаги съветвам земеделците да наблюдават плевелите, а не културните растения. Дерби Супер контролира всички едногодишни широколистни плевели плюс паламида.

Третият хербицид, който е на премиум ниво, е Старане Голд. Той е специфичен хербицид за контрол на широколистни плевели. Той контролира също всички останали плевели както споменатите два хербицида, но за разлика от тях има ефект и срещу поветица. Този плевел особено силно се размножи в последните две години и стана проблем. Другото голямо предимство на Старане Голд е, че може да контролира лепка в прераснала фаза след 4-5-ти прешлен. Общо взето, другите хербициди контролират този плевел до 4-5-ти прешлен, а при него можем да отидем до 7-8-ми. А това е добре, ако се е стигнало до форсмажорни обстоятелства.

За контрол на смесено заплевеляване от житни и широколистни плевели имаме два хербицида. Единият е Палас, вторият е Корело Дуо. Палас се използва за контрол на едногодишни житни и широколистни плевели при отсъствието на див мак и теменужка. Ако те присъстват, трябва да се използва Корело Дуо.

Моята препоръка е противожитните хербициди да се използват още наесен, защото тогава житните плевели са във фаза, която е много по-чувствителна – преди братене, и в нея контролът е много по-лесен. Ако борбата се води напролет, тези плевели стават доста по-устойчиви и ефектът намалява.

Най-стабилни сме в предлагането на

хербициди срещу плевели в царевицата.

Имаме решения както за широколистни, така и за житни плевели, и смесено заплевеляване. Срещу широколистните имаме Мустанг, който може да се употребява и при царевица. Разликата е, че при царевицата се ползва във фаза 3-5-ти лист. Старане Голд има същото действие като при пшеницата, но се ползва във фаза 2-6-ти лист. Третото решение се казва Кабадекс Екстра, който се ползва също от 2-ри до 6-ти лист, но има много бърз първоначален инициален ефект – още на 2-3 ден се вижда ефектът върху плевелите и има допълнително почвено действие. За контрол на житни плевели предлагаме Виктус ОД, който благодарение на маслената дисперсия прилепва много добре, бързо се абсорбира и активното вещество експресно се пренася до растежните точки. Така до час – час и половина растежът е стопиран и плевелът започва да загива.

При смесеното заплевеляване имаме два отговора. Едният е Ариго ВГ, който се прилага от 1-ви до 8-ми лист, заедно с прилепител. Вторият хербицид е Принципал плюс, който се прилага във фаза 2-6-ти лист. Разбира се, може да се смесват Виктус със Старане Голд, Виктус със Мустанг, Виктус с Кабадекс Екстра. Заради възможната им комбинация за следващата година предлагаме пакети на Виктус с Мустанг и Виктус с Кабадекс Екстра.

При слънчогледа предлагаме хербицида Експрес

– единственият оригинален регистриран в практиката хербицид за контрол на широколистни плевели. Ако се ползва генерика, понякога се получават проблеми като стрес на растенията, което се дължи най-вече на допълнителните съставки – те са секретната част на препарата. Затова аз лично препоръчвам на колегите да ползват оригинален Експерс.

Leave a Comment