Днес е празник на света Варвара

света ВарвараДнес християните почитат света Варвара  – девицата, обезглавена от баща си заради вярата. У нас тя се счита за закрилница на децата.

На този ден жените пекат содени питки, намазват ги с мед и ги раздават на парчета за здравето на децата и семействата си. Така, според народния обичай, държат „баба Шарка“ далеч от дома си. В българския фолклор, за обичаите съпътстващи празниците на Света Варвара, Свети Сава (5 декември) и Свети Никола (6 декември) има поговорка: „Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща“. На този ден хората са гадаели бъдещето. В някои места на България вярват, че както ти тръгне и мине денят на Св. Варвара, такава ще ти бъде и цялата година нататък. Светицата е особено почитана в Полша, където се смята, че пази миньорите от внезапна смърт. Хората вярват, че света Варвара е покровителка на починалите от внезапна смърт – които са нямали време да се покаят и причестят.

Варвара е родена в края на 3 век и е починала млада през 306 година. Повечето източници казват, че е живяла в Мала Азия, но нашият богослов Каравълчев твърди, че светицата е от село Елешница, Разложко. Била е толкова красива, че нейният баща, местен аристократ, я заключил в кула. Самотното момиче растяло в размисли за живота и смисъла му. Когато станало на възраст за задомяване, бащата я освободил и ѝ разрешил да излиза, за да си хареса мъж. Вместо съпруг обаче, Варвара намерила християнската вяра и приела кръщението. Когато строгият ѝ родител разбрал за това, поискал разрешение от местния управител да обезглави дъщеря си. По-късно възмездието настигнало и него, и управителя – убила ги мълния, която паднала от чисто небе.

През 6 век мощите на Света Варвара са пренесени в Константинопол. После са били преместени, а  от 1930 почиват в Патриаршеската катедрала „Свети Владимир“ в Киев.

Днес имен ден празнуват Варвара, Варя, Варадин. 4 декември е празник и на село Варвара, обл. Пазарджик.

Leave a Comment