БАБ декларира подкрепа на протеста в Агенцията по храните, който ще е днес

БАБХ

Днес служители на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) излизат от 11 часа на площад „Независимост“ в столицата на протестен митинг под надслов: „Достойни заплати и достойни условия на труд“.

Протестът е организиран от Национална федерация „Земеделие и горско стопанство“ към КТ „Подкрепа“, съобщи БНР.

Заради ниското заплащане в Агенцията по храните не достигат ветеринарни специалисти, затова предупреждават отдавна и синдикатите и ръководството на агенцията.

Преди дни директорът професор Паскал Желязков каза, че има държавни ветеринари, служители на БАБХ, които отговарят за по няколко населени места заради недостиг на кадри.

В същото време работните заплати са с около двеста лева под средната за страната.

Протестиращите искат средствата за разходи по бюджета на Агенцията по храните за 2020 година да бъдат в размер на 105 млн. лева, като настояват те да са целево заделени изключително за гарантиране безопасността на храните на българите.

Снощи Българска Асоциация Биопродукти (БАБ) изрази в декларация подкрепа на „справедливия протест на служители от БАБХ“. Декларацията на организацията на биопроизводителите гласи:

„Ние от Българска Асоциация Биопродукти  /БАБ/,  подкрепяме протеста на служителите от БАБХ относно трудовите възнаграждения и липсата на консумативи за експертизи в някои подразделения на агенцията.  

Считаме, че за да има необходимия качествен контрол, трябва да са налице и необходимите консумативи за съответните хранителни експертизи! 

Защото цената на живота на всички български граждани е най-важна!“

 

 

 

Leave a Comment