Минималният осигурителен доход на земеделците ще е 420 лева

работници, ягоди, КричимСамо с 20 лева (5%) – на 420 лева, бе увеличен вчера в парламента минималният осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите. Законопроектът за общественото осигуряване бе приет на второ четене в пленарна зала.

В началния вариант, а и при първото четене на законопроекта, бе предвидено минималният  доход за земеделците да е 610 лева от 1 януари 2020 г. Рязкото увеличаване на базовата сума, върху която фермерите трябваше да плащат осигуровки – здравни и социални, предизвика остро недоволство при най-малките фермери. Министерството на земеделието също реагира и изрази позиция, че прагът не бива да бъде увеличаван толкова драстично. Браншови организации на пчелари и биопроизводители изразиха подобни становища, които бяха изпратени до Народното събрание и премиера.

Бюджетната комисия намали минималния земеделски доход на второ четене, а вчера това стана факт и в парламента. Постигнатото увеличение на осигурителния праг е 5%.

Депутатите гласуваха още минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се да бъде 610 лева от януари догодина. Максималният остава на 3000 лева.

Минималната пенсия от 1 юли 2020 г. става 250 лева.

 

 

Leave a Comment