БАБХ иска самостоятелен бюджет, не по-малък от 105 млн. лв.

Снимка на БНТ

Снимка на БНТ

Служители на Българската агенция по Безопасност на храните (БАБХ) поискаха днес на протест самостоятелен бюджет, който да е не по-нисък от 105 млн. лв. В момента средствата за агенция се превеждат от земеделското министерство и тя е второстепенен разпоредител към него. В поискания бюджет да е заложено 40% увеличение на заплатите, поискаха още протестиращите, съобщи БНТ.

Поисканите средства са необходими за закупуване на консумативи за лабораторните изследвания, за нови автомобили за инспекторите и за по-високи заплати, които в момента са между 800 и 1000 лева за ветеринарни специалисти, доктори, агрономи, зооинженери, лаборанти, химици, специалисти. Протестиращите настояват възнагражденията да се увеличат и да станат между 1200 и 1500 лева.

„Искаме рестарт на системата, защото тя беше мъртвородена 2011 г. и тя е на командно дишане“, каза пред БНТ Анелия Иванова – председател на федерация „Земеделие и горско стопанство“, КТ „Покдрепа“.

„Всяка година министерство на финансите залага бюджет с дефицити на това министерство. Министърът на финансите пуска един бюджет, който за нас абсолютно не е съобразен с това, което трябва да свърши агенцията в частност. И след това, когато се наложи да се изсипват едни пари за обезщетяване на земеделски стопани, тези пари се намират. Настояваме тази практика да спре!“, цитира още БНР.

Митингът премина под надслов „Достойни заплати и достойни условия на труд!“

Протестиращите внесоха исканията си в деловодството на Министерския съвет.

Leave a Comment