БАСФ за иновациите, промените в растителната защита и бъдещето в семената

Списъкът с регистрираните продукти в Европа ще претърпи сериозна промяна през следващите няколко години

„В момента сме свидетели на строгите европейски регулации, които вече направиха така, че доста утвърдени в практиката продукти да бъдат забранени. Този процес тепърва предстои и тепърва още активни вещества от тези, които вие ползвате, ще излязат от пазара. Да, разбира се, ще влязат нови – по-ефикасни дори. На БАСФ може да разчитате в близко бъдеще да ви предложи нови продукти с качествата на Систива, Приаксор, Биатлон 4D…“ Това съобщи на земеделците в дните на Агро семинара на Националната асоциация на зърнопроизводителите в Пловдив, търговският мениджър на БАСФ Мария Неделчева.

Тя обърна внимание, че не само продуктите за растителна защита ще бъдат променени. Новите климатични условия ще предизвикат и промени в структурата на културите. Като пример Неделчева посочи, че ако през есента 2018 г. сушата засегна основно производството на рапица в страните от Балканския полуостров, то през есента на 2019 г. площите с рапица са с 30% надолу в цяла Европа, включително и в страни традиционни производителки на рапица като Франция и Германия.

Нова платформа ще представя резултатите на БАСФ в реално време и в реални условия

Все повече излиза на преден план една мисъл на водещи български и европейски земеделци: „Аз не мога да си позволя да се надявам, че даден продукт работи. Аз трябва да съм сигурен!“, цитира търговският мениджър.

Ваня Горчева и Мария Неделчева (от дясно наляво)

Ваня Горчева и Мария Неделчева (от дясно наляво)

Как може да сме сигурни?

„За да отговорим на очакванията на българските земеделци, за да продължаваме да работим за повишаване производителността по българските полета, за повишаване на приходите в българските стопанства, обявяваме нова инициатива: „Реални резултати в реални условия!“, съобщи новината мениджърът на БАСФ за България и Регион Запад Ваня Горчева.

Това ще бъде инициатива на БАСФ и партньори, с която отблизо ще се следи ефективността на продукти на БАСФ и особено на новите продукти, които ще навлизат.

Ваня Горчева отбеляза три основни направления, в които ще бъдат насочени усилията. Първото ще бъде внедряване на иновациите във фунгицидите. Второто основно направление ще бъде борбата с трудните плевели. Третото направление, чиито резултати ще се популяризират чрез новата платформа, са тези на новата генетика семена.

Мениджърът припомни, че през 2018 г. БАСФ направи много голяма сделка, която бе новина в световните икономически медии. Компанията закупи иновативни центрове за създаване на хибриди и семена от различни култури. Още същата година българският екип започна целенасочено да развива новата генетика на ИнВигор при рапица. „През 2020 г. влизаме на пазара и с хибриди слънчоглед. Генетиката ще бъде от Солтис, а наш партньор ще бъде Еуралис“, обяви Ваня Горчева. И добави: „За в бъдеще очаквайте и много работа по отношение на пшеницата.“

Дигиталнатата платформа „BASF Реални резултати в реални условия“ ще проследява представянето на продукти на БАСФ по българските полета. Във Фейсбук страницата на фирмата земеделците в реално време и при реални условия  ще получават информация за качествата на фирмените продукти и за много други събития, които ще бъдат организирани в България.

„Всеки, който иска да се присъедини към тази платформа, и да стане част от нея, може да хареса страницата. Чувствайте се поканени да споделяте с нас вашите наблюдения и резултати в реални условия“, покани публиката Ваня Горчева.

(Презентацията на БАСФ на семинара на НАЗ се излъчваше онлайн на ФБ страницата на компанията и всеки, който иска да я види и чуе, може просто да я потърси на посочения адрес: BASF Решения в земеделието – б.р)

За иновациите и опитите за копиране
Мария Неделчева

Мария Неделчева

Мария Неделчева цитира проучване върху прилагането на иновации. Анализатори са установили, че когато една иновация бъде лансирана на пазара, първата година само 2,5% от хората са готови да повярват и да я заложат веднага в производството. На втората година 13% се присъединяват. На третата година иновацията придобива масовост – почти 35% я прилагат. На четвъртата към тях се присъединяват още 35%. Винаги остава една група хора, които никога не разпознават иновацията и това е нормално, коментира тя.

„За съжаление трябва да ви кажа, че има още един закон, особено в нашата балканска действителност, и той е за копиране на иновациите. Много скоро – година-две след третирането със Систива, се появиха твърдения на пазара, че типични обеззаразители на семена, които съдържат SDHI активно вещество, имали същите качества и продължителност на действие като Систива, само че с предимството, че са на половин цена. Колеги, много отговорно искам да ви съобщя, че ако някой от вас търси типичен обеззаразител с SDHI в портфолиото на БАСФ това е Кинто Трио, без да претендираме, че има продължителността на действие като Систива. И точно затова е на половин цена. Но, когато говорим за Систива, това наистина променя утвърдените практики и, меко казано, е непрофесионално да се сравнява Систива с обеззаразител.

„Оригиналът не може да бъде лесно копиран, или поне не толкова скоро!“

Това да лансираш нещо като иновация не е достатъчно. Другото, което трябва да дадеш като експертиза, е начинът на нейното прилагане“, обърна внимание търговският мениджър.

По този повод Мария Неделчева представи ново доказателство за високата експертиза на българския екип на БАСФ. А именно включването на Ивайло Бочев, разпознат експерт в бизнеса със семена, към БАСФ. „Ние вярваме, че само с правилните хора с нужната експертиза и качества, можем да развием и новата генетика семена“, обясни тя.

Инвигор – жизнен и когато полето е сухо
Върбан Върбанов

Върбан Върбанов

Регионалният мениджър за Южна България Върбан Върбанов представи отличните резултати от Clearfield хибридите рапица на линията ИнВигор 1166 през 2018/2019 г. от полетата на две стопанства. Едното край Карнобат, другото в района на Раковски-Чирпан.

При Карнобат условията за развитие на посевите са били с благоприятна влажност. В стопанството на „Гранд Агро“, Раковски-Чирпан, което заложило на 100% определените за рапица площи с ИнВигор 1166, настъпила суша, но въпреки това Вигор ефекта на хибрида бе показан и доказан от полето.

 ИнВигор в превод означава жизненост и развитието на рапицата показа, че името не е дадено случайно, коментира Върбан Върбанов. „Имахме изключително сухи условия. Дъждът беше колкото да поникне рапицата, след което започнахме да берем страх“, призна неоправданите си притеснения регионалният мениджър.  Беше представено видео от полето, публикувано във Фейсбук страницата на BASF Решения в земеделието, което показваше изключително добре развила се рапица.

Нищо по-добро от Биатлон 4D срещу трудните плевели в житни култури
Тодор Личев

Тодор Личев

Регионалният мениджър на Западна и Централна Северна България Цветан Личев илюстрира безотказното действие на иновативния хербицид Биатлон 4D.

Продуктът се справят там, където други хербициди не действат. Биатлон 4D отваря фронт срещу повече от 80 вида плевели, но се цени особено силно заради ефекта му срещу най-трудните за контрол като теменужка, див мак, лепка, подрумче, великденче, самосевки от слънчоглед.

Между 17 и 25 дни след прилагането на хербицида се вижда тоталният резултат, при който културните растения се освобождават от конкуренцията на плевелите.

Биатлон 4D има отлична смесимост с други продукти. Той действа и когато е приложен при по-ниски температури.

Leave a Comment