ФАО: Световните цени на селскостопанските храни скочиха с 9,5% през ноември на годишна база

Най-много са поскъпнали растителните масла и месото
Прибиране на пшеница в Мадагаскар Снимка на ФАО

Прибиране на ориз в Мадагаскар
Снимка на ФАО

Цените на селскостопанските храни в света се повишиха значително през ноември 2019 г., достигайки най-високото ниво през последните две години поради по-високите международни цени на месни продукти и растителни масла.

Средната стойност на индекса на хранителните цени на ФАО, който проследява месечните промени в международните цени на основните видове хранителни стоки, достигна 177,2 пункта за месец, което е с 2,7% по-високо от октомври и 9,5 процента по-високо показател за съответния период на миналата година.

Индексът на цените на растителните масла на ФАО се повиши с 10,4% през ноември поради по-високите цени на палмово масло поради силното глобално търсене на внос, нарастващото потребление на биодизел и очакванията за евентуален недостиг на доставка през следващата година. Цената на рапичното и соевото масло също се увеличи.

Индексът на цените на месото на FAO нарасна с 4,6 процента, което е най-значителното месечно увеличение за повече от десет години. Котировките на цените на говеждо и овнешко се увеличават най-вече под влияние на стабилното търсене на внос, особено от Китай, поради наближаването на празниците в края на годината. Увеличени са и цените за свинско и домашни птици.

Индексът на цените на захарта на FAO е нараснал с 1,8 процента от октомври, воден от нарастващите индикации, че глобалната консумация на захар ще надвиши производството през следващата година, което е неблагоприятно повлияно от лошите условия за отглеждане в Тайланд, Индия, Франция и САЩ.

За разлика от това, индексът на цените на зърнените култури FAO падна с 1,2 процента поради жестоката конкуренция между водещите световни износители на зърно. Цените на ориза също паднаха, докато експортните цени на царевицата в САЩ останаха под натиск за понижение, за разлика от Аржентина и Бразилия, които като цяло се засилиха.

Индексът на цените на млечните продукти на ФАО леко се повиши през ноември поради сезонен спад на производството на млечни продукти в Европа и продължаващо силно търсене в световен мащаб.

През 2019 г. се очаква рекорден обем на производството на зърно

ФАО публикува и нова прогноза за световното производство на зърнени култури през 2019 г., която се очаква да регистрира рекордна реколта от 2 714 милиона тона, което е с 2,1 процента повече в сравнение с 2018 година.

Последната възходяща ревизия на прогнозата, която се съдържа в „Кратко резюме на предлагането и търсенето на зърнени култури“, публикувано днес, отразява по-висок от очаквания добив на фуражно зърно в Китай, Руската федерация и Украйна. Сега производството на фуражно зърно, включително царевица, се планира в света на нивото от 1,443 милиона тона, малко под рекорда, регистриран през 2017 година.

След ревизия нагоре за Европейския съюз се очаква глобалното производство на пшеница през 2019 г. да нарасне с 4,8% в сравнение с 2018 г. и да достигне 766,4 млн. т. Производството на ориз в света вероятно ще достигне 515 милиона тона, което е само половин процент по-малко от рекордната стойност, установена през 2018 г. Египет, Мадагаскар и Нигерия може да допринесат за възстановяването на производството на ориз в Африка през този сезон.

Световната консумация на зърно за 2019-2020 г. според прогнозата на ФАО ще е 2 709 милиона тона, което е приблизително с 21 милиона тона повече от миналия сезон. 

Leave a Comment