Стоянка Мутафова ни напусна на 97

Стоянка Мутафова почина на 97 години. В последните седмици тя бе в болница заради проблеми с жлъчката, които наложиха голямата актриса на бъде оперирана, съобщи бТВ като цитира импресариото Евгени Боянов.

Нейната дъщеря Муки – Мария Грубешлиева, няколко пъти помоли от малкия екран хората да се молят за оздравяването на Стоянка и вярваше до последно, че няма да остане сама.

На 2 февруари следващата година Стоянка щеше да стане на 98 години.

Тя е родена с името Стоянка-Мария. Баща ѝ е драматургът на Народния театър Константин Мутафов.

Като дете (а и винаги) е била непредсказуема. Стражарите са я връщали посред нощ от Борисовата градина, още преди да тръгне на училище.

Завършила е класическа филология в Софийския университет „Климент Охридски“ и Държавна театрална школа в София.

Стоянка МутафоваБаща ѝ направил всичко по силите си, за да отклони Стоянка от сцената. В интервю тя си спомня, че винаги е знаела, че ще стане актриса №1. „Бях чувала приказка за птичката, която летяла по света и пеела „амин, амин“. Вярвах, че в точния момент и аз съм казала своето „амин“ и мечтата ми ще се сбъдне“, припомня си тя.

През 1945 г. се омъжва за чешкия евреин режисьорът Роберт Роснер и заминава с него да живее първо във Виена, а после в Прага. Съпругът ѝ е бил с 27 г. по-възрастен. Двамата нямат деца и се разделят четири години по-късно. Стоянка Мутафова твърди, че причината за развода им е силната носталгия, която е изпитвала към България.

Вторият ѝ брак е с Леонид Грубешлиев – журналист и преводач. Бракът им е катастрофа – Гурбешлиев често бие Стоянка. Големият подарък от това съжителство е дъщерята Мария Грубешлиева – Муки. Стоянка винаги е казвала, че раждането на Муки е било най-щастливият момент в живота ѝ. 

Голямата любов на Мутафова е актьорът Нейчо Попов – той е и третият ѝ съпруг. Попов умира сравнително млад, на 50 години.   

Въпреки че може да разсмее милиони хора, Стоянка Мутафова казва за себе си, че е мрачен човек, който може да превърне най-малката дреболия в голям проблем. 

Изключително привързана е към дъщеря си Муки. Преди години, в интервю пред бТВ, актрисата сподели:  „Останах само аз и дъщеря ми. Тя ми е единственото дете. Всички роднини измряха. Имам някакви племенички китайчета, които живеят в Америка. Имам и роднини в Русе, но почти не се виждаме. И затова се моля, Господи дай ми сили да не си отида, да не остане това дете само…“

Поклон пред паметта й!

Leave a Comment