544 тона от полския производител на пилешко със салмонела са влезли у нас

кокошка, бройлерОбщо 544 тона охладено пилешко месо е внесъл у нас полският производител, в чиито продукти е установено наличие на бактерии на салмонела. 109 т от месото са иззети от контролните органи след нотификации по линия на европейското сътрудничество. Не е ясно колко от тези 544 т са били заразени, съобщи земеделският министър Десислава Танева пред журналисти.

Министърът заяви, че не съществува риск за здравето на потребителите, тъй като вносът от Полша е бил насочен към преработватели, а месото не е опасно след термична обработка.

Нито един килограм от това месо не е продадено в мрежата, увери министърът, цитирана от Офнюз.

БАБХ не е уведомила веднага обществеността за наличието на заразено месо, защото когато то не е насочено към магазинна продажба, агенцията няма задължението да информира за това. Десислава Танева е разпоредила оттук нататък да се дава гласност на подобни случаи дори когато не касаят внос на храни за директна консумация.

От март досега страната ни е получила 17 нотификации за заразено пилешко месо от Полша. 15 от сигналите касаят един и същ производител. Затова неговата продукция ще бъде преглеждана от контролните органи при бъдещ внос. Производителят е изнасял месо за поне 7 европейски държави, каза още Танева.

Нямаме право да съобщим името на производителя и кой е закупил неговата стока, добави министърът.

1 Comment

  1. Кирилов каза:

    И няма салмонела в полските пилета, които изядохте. Само родоотстъпник може да си помисли, че министърката на земеделието, тази жрица на истината и морала, ще допусне салмонела до трапезата на българина. Никога! И стига сте питали: като научихте истината за Чернобил по-леко ли ви стана?

Leave a Comment