Селскостопански перспективи в ЕС до 2030 г.: По-малко земеделска земя, повече протеин!

сояДнес и утре (11 декември) на годишна конференция на ЕС в областта на селското стопанство, която се провежда в Брюксел, ще бъде разгледан Докладът на Евросъюза за селскостопанските перспективи за 2019-30 г.

Най-общо докладът прогнозира най-значителен ръст в производството на протеинови култури и намаляване на площите с плодове и зеленчуци.

Очаква се общата земеделска земя да намалее в ЕС през прогнозния период, достигайки 178,3 милиона ха през 2030 г. За разлика от това, земята, използвана за протеинови култури, фуражни и маслодайни култури, се очаква да се увеличи съответно с 46%, 2% и 1% спрямо 2020 г.

Тази година докладът на ЕС за селското стопанство предвижда сценарий за въздействието на промяна на протеините в диетата на ЕС през следващите десет години. Предполага се значително нарастване на алтернативните диети на растителна основа. Увеличаването на търсенето на соя на зърна за консумация от човека може да получи в отговор увеличено производство в ЕС. Прогнозираният ръст на производство на соята е 5% до 2030 г. Очакванията са, че разместването на земеделските култури ще намали въглеродният отпечатък в селскостопанския сектор на ЕС с 6%.

Плодовете и зеленчуците – по-малко площи, по-високи добиви

В сектора на плодовете и зеленчуците се очаква площите за производство на ябълки да намалеят, но това може да бъде компенсирано чрез увеличаване на добивите. Това би довело до стабилно производство в ЕС на 12 милиона тона през 2030 г. (в сравнение с 11,3 милиона тона през 2019 г.). Предполага се, че прасковите и нектарините ще се сблъскат с нарастващата конкуренция от други летни плодове, с допълнителен спад на потреблението. Очаква се производството на ЕС да се стабилизира на 4 милиона тона през 2030 г. (в сравнение с 4,1 милиона тона през 2019 г.).

Предвижда се както производството в ЕС на портокали и домати да остане стабилно през прогнозния период, съответно на 6,2 милиона тона (спрямо 6,1 милиона тона през 2019 г.) и 7 милиона тона през 2030 г. (спрямо 6,9 милиона тона през 2019 г.). Потребителското търсене все повече ще преминава от концентрати към пресен портокалов сок. Що се отнася до доматите, вътрешното и световното търсене на преработени домати се очаква да нарасне.

Ще пием годишно една бутилка по-малко вино

През периода на прогнозата се очаква спад в производството на вино до 155 млн. хектолитра през 2030 г., от 156 млн. хектолитра през 2019 г. Предвижда се потреблението в ЕС да намалее от 25,3 л на глава от населението през 2019 г. до 24,5 л на глава от населението през 2030 г. Въпреки това, въпреки силната световна конкуренция, износът от ЕС може да продължи да расте главно благодарение на географски указания и пенливи вина.

Зърнени и маслодайни – нищо особено, но соята и протеиновите култури ще дръпнат

Търсенето на зърнени и маслодайни култури в ЕС продължава да се ръководи главно от използването на фуражи, въпреки че промишленото използване ще расте по-бързо. Това са само няколко от прогнозите за пазара на обработваемите култури от доклада на Европейския съюз за селското стопанство за 2019-30 г., публикуван на 10 декември 2019 г. от Европейската комисия.

Очаква се пазарът на зърнени култури да нарасне чрез по-нататъшно разграничаване. Предвижда се производството на ЕС да достигне 320 милиона тона през 2030 г. (в сравнение с 312 милиона тона за 2019 г.). Очаква се износът да се увеличи умерено поради засилената конкуренция на глобално ниво, като нараства производството в Черноморския регион.

По отношение на протеиновите култури се очаква силен растеж в производството на ЕС, достигащ 6,3 милиона тона през 2030 г. (в сравнение с 3,9 милиона тона през 2019 г.). Този растеж ще бъде обусловен от силното търсене на растителни протеинови продукти и местни произведени протеинови източници, както за фуражни цели, така и за консумация от човека.

Земеделската площ за маслодайните семена ще намалее леко, въпреки че се предвижда значителен растеж на площта на соята. Очаква площите с рапицата да продължат да се свиват въпреки трайното търсене на рапични семена и тяхната агрономична стойност в сеитбооборотите. Като цяло производството на маслодайни семена трябва да остане стабилно през прогнозния период, който се очаква да бъде 32 милиона тона до 2030 г.

Производството на захарно цвекло ще нарасне с 1 млн. т.

За сектора на захарта се предвижда годишно намаление на човешката консумация с 0,8% между 2019 г. и 2030 г. Предвижда се площта на захарното цвекло в ЕС да се стабилизира около 1,6 милиона ха през 2030 г. Производството в ЕС се очаква да достигне 18,5 милиона тона през 2030 г. (в сравнение със 17,5 милиона тона през 2019 г.).

За мляко и млечни продукти – умерен растеж при 1,4 млн. крави по-малко

Между 2019 и 2030 г. изискванията за устойчивост ще доведат до умерен растеж на производството на мляко в ЕС, достигайки 179 милиона тона през 2030 г. (спрямо 168 милиона тона през 2019 г.). Секторът вероятно ще адаптира своите селскостопански практики, за да увеличи добивите, като същевременно намали стадото (очаквано с 1,4 милиона крави), което ще позволи намаляване на емисиите. Въпреки това се очаква ЕС да остане водещ световен доставчик на млечни продукти.

Очаква се голям дял от растежа на производството на мляко в ЕС да се насочи към преработка на сирене (24%) поради устойчивото глобално търсене и нарастващата вътрешна промишлена употреба. Очаква се производството на сирене да нарасне от 10,8 милиона тона през 2019 г. до 11,5 милиона тона през 2030 година.

Предполага се, че консумацията на мляко за пиене на мляко в ЕС ще намалее в средносрочен план, докато търсенето на масло в ЕС може да продължи да нараства. В отговор на това търсене се очаква производството на масло в ЕС да нарасне от 2,5 милиона тона на 2,7 милиона тона.

Ръст на месото от щастливи птици

Огнищата на Африканска чума по свинете оказва силно влияние върху световния пазар на месо. В краткосрочен план това ще стимулира износа на ЕС за Китай за всички меса, и по-специално за свинското, въпреки че може да внесе несигурност относно дългосрочните световни модели на предлагане и търговия. Освен това, при по-ниска наличност на свинско месо на пазара на ЕС, това може да доведе до промени в навиците за потребление.

Водени от обществените потребности, включително социални, етични, здравословни и екологични проблеми, очаква се годишното потребление на месо в ЕС да намалее с 1 кг на глава от населението, да достигне 68,6 кг на глава от населението през 2030 г. Потреблението на говеждо месо ще спадне от 10,8 кг на глава от населението 2019 г. до 10 кг на глава от населението през 2030 г. Това ще се отрази като спад от 9,4% в производството на говеждо месо в ЕС през прогнозния период, въпреки очакваното леко увеличение на цените на говеждо месо към 2030 г. И все пак, търговските възможности могат да доведат до по-голям износ на говеждо месо в ЕС ,

Предвижда търсенето в ЕС на домашни птици да расте постоянно между 2019 г. и 2030 г. Производството в ЕС може да достигне 16,5 милиона тона до 2030 г., при потреблението в ЕС от 26,6 кг на глава от населението до 2030 г. и продължаващото силно глобално търсене.

Увеличаването на глобалното търсене на свинско месо се очаква да доведе до краткосрочно увеличение на производството на свинско месо в ЕС и по-високи цени. Последното може да доведе до по-силен спад на потреблението в ЕС от планираното. Когато обаче азиатският пазар на месо се възстанови, се очаква производството в ЕС да намалее силно, заедно с цените.

Очакванията на потребителите и гражданите ще продължат да оформят развитието на пазара на храни, като засягат здравето, хуманното отношение към животните, изменението на климата и околната среда, както и удобството и достъпността. Например през 2019 г. най-важните фактори за потребителите в ЕС при закупуване на храна включват разходи, безопасност на храните, етика и убеждения.

Тези опасения ще бъдат възможност за по-нататъшно развитие на алтернативни производствени системи, като местни, биологично произведени, без ГМ или други сертифицирани продукти, които са все по-търсени. Както обаче се подчертава в доклада, очакванията на потребителите могат да бъдат противоречиви. Натовареният начин на живот благоприятства увеличаването на готови ястия, закуски и храна в движение, които не винаги са съвместими с описаните по-горе фактори.

Потреблението на храна ще расте

Според доклада глобалното потребление на храна на глава от населението се увеличава, както и самодостатъчността в определени части на света. Това ще окаже въздействие върху глобалната търговия и ще предостави възможности за някои пазари на селскостопански и хранителни продукти в ЕС, като същевременно ще създаде увеличаване на конкуренцията за други. Например, докладът предвижда растеж на глобалното търсене на зърнени култури, което води до увеличаване на производството на пшеница в ЕС, въпреки засилената конкуренция от Черно море.

Leave a Comment