Оправят бъркотията в сортовата листа на зеленчуците с промени в Наредба 96

тиквиЗаради европейска директива от 2019 г. за изменение на списъка на родовете и видовете зеленчуци, земеделското министерство предлага промени в Наредба № 96 от 2006 г. за търговия на посевен материал от зеленчукови култури на пазара на Европейския съюз.

Някои сортове от зеленчукови видове растения принадлежат към видове изброени под тяхното научно наименование, но не и към видовете от сортовете описани с общоизвестните наименования. Поради това трябва да се уточни дали даден сорт попада в обхвата на Директиви 2002/55/EC и 2008/72/EC, се посочва в мотивите към проектонаредбата.

Това уточнение трябва да има предвид факта, че докато някои сортове от различни зеленчукови видове се търгуват широко в рамките на Европейския съюз, други се предлагат на национални или регионални пазари. Затова няма да бъде подходящо да се обхващат всички сортове от тези зеленчукови култури. И поради това трябва да се уточни, че за определени видове всички сортове са обхванати, докато за други видове само определени сортове трябва да бъдат обхванати.

Освен това междувидовата хибридизация и вътрешно-специфична хибридизация на сортове може да доведе до възникване на сортове от зеленчукови видове растения, които не са включени в установен вид или група.

Чрез променената наредба ще се актуализират наименованията на някои зеленчукови видове, с цел да се уточни дали са обхванати всички сортове на даден зеленчуков вид или само определени групи. Съответните ботанически наименования на зеленчукови видове и наименованията на групите, принадлежащи към тях, ще бъдат представени в йерархичен вид, за да се отстрани евентуално двусмислие по отношение на обхвата на сортовете на съответните видове. Освен това, в списъка с видовете ще бъдат включени хибриди между видове и групи, които не са включени в нито един установен вид или група.

В проекта на наредба се правят изменения в Наредба № 13 от 2004 г. за реда за регистрация на търговци на посевен и посадъчен материал с цел да се актуализира съдържанието на регистъра на търговците на посевен и посадъчен материал, който се публикува на сайта на агенцията.

Въвеждат се още изменения и допълнения в Наредба № 19 от 2004 г. за производство и търговия на посадъчен материал от зеленчукови култури, за да се актуализират ботаническите наименования на някои видове растения в съответствие с научните познания.

Leave a Comment