Мнение: Очакваните 46 млн. лв. от санкции за „къщи за гости“ ще паднат

къща за гостиВ свой коментар в блога си юристът Йордан Иванов, който е и председател на ДСБ в Пловдив, пише, че очакваните санкции по проектите „къщи за гости“ по ПРСР най-вероятно ще паднат в съда. „Държавата е безизходно положение и всеки неин бъдещ ход е грешка“, заяви пред БНР Иванов.

Причината за това е липсата на предвидени санкционни разпоредби, по силата на които тези суми трябва да бъдат върнати.

Припомняме, че на 16 ноември бе оповестен резултатът от извършените проверки на 276 „къщи за гости“. Над 90 процента от реализираните проекти се оказаха в нарушение. Пълна санкция бе наложена на 158 проекта, което означава, че бенефициентите трябва да върнат изцяло получената субсидия в общ размер на 43,1 млн. лв. Заедно с частично наложените глоби, от МЗХГ обявиха, че очаква възстановяване на общо 46,4 млн. лв.

„В рамките 7-8 месеца назад държавата създаде правов ред тези пари да бъдат върнати и откри процедури по издаване на актове за публично държавно вземане. Но не смее да издаде самите актове, нарушавайки 30-дневния срок за издаването им след откриване на процедурата. Но държавата днес, ако издаде актовете, тези дела най-вероятно ще бъдат изгубени, тъй като това се случва чрез санкционни разпоредби с обратно действие, което е напълно недопустимо и в нарушение на закона за нормативните актове“, посочи Йордан Иванов.

А след като държавата изгуби делата, ще трябва да плаща разноски и в крайна сметка общественият интерес – виновните да бъдат наказани, няма да бъде удовлетворен, допълни той.

Йордан Иванов допълни, че пари на ЕС ще бъдат върнати през републиканския бюджет.

Leave a Comment