През септември износът на ЕС на селскостопански стоки достигна 13 млрд. евро, вносът 9,3 млрд.

тирове с телетаСтоките от Украйна са се увеличили с толкова, с колкото е спаднал вносът от САЩ

През септември 2019 г. ЕС отбеляза най-големия си ежемесечен излишък в търговията с хранителни стоки, достигайки обща стойност от 3,7 милиарда евро. Излишъкът е регистриран след ръст както на месечните стойности на износа, така и на вноса на селскостопански и хранителни продукти. Износът на селскостопански храни в ЕС нарасна до 13,06 милиарда евро през септември 2019 г., което е увеличение с 18% в сравнение с предходната година, докато стойността на вноса нарасна с 6% до 9,32 милиарда евро. Това са сред основните констатации на месечния доклад за търговията за септември 2019 г., публикуван от Европейската комисия.

Най-високите увеличения на стойностите на месечния износ са регистрирани за Китай (увеличение с 509 милиона евро), САЩ (увеличение с 305 милиона евро) и Япония (с 162 милиона евро). Въпреки това имаше спад в износа на ЕС за Хонконг (намален с 37 милиона евро), Алжир (намаление с 19 милиона евро) и Египет (за 14 милиона евро).

Увеличи се стойността на вноса на селскостопански храни в ЕС от Украйна (с 108 милиона евро), Южна Африка (увеличение със 72 милиона евро) и Чили (увеличение с 48 милиона евро). Обратно, имаше спад на стойността на вноса от САЩ (спад с 106 милиона евро), Русия (намаление със 17 милиона евро) и Гана (спад с 15 милиона евро).

Leave a Comment