Променят две държавни помощи – за зимни пръскания при трайни насаждения и за доматения молец

Очакваме ЕК да нотифицира две държавни помощи, които са променени. Първата по време на входиране е по Националната програма от мерките срещу доматен миниращ молец. Втората е за контрол на вредителите при трайни насаждения, позната като помощ при зимните пръскания, която е внесена наскоро.

маслодайни розиПромяната в помощта за зимни пръскания при трайни насаждения е в допълване на бенефициентите, които ще имат право да я ползват. Това са производителите на маслодайни рози, които досега не получаваха подкрепа за растителна защита, въпреки че при тази култура също има сериозни вредители. Така, след нотифицирането на помощта в списъка с нейни ползватели ще са стопаните, които отглеждат семкови и костилкови овощни видове, ягоди, малини и маслодайна роза.

Помощта ще се получава единствено от регистрирани земеделски производители.

Максималният бюджет на помощта за периода на прилагане, който е до края на 2022 г., e 30  млн.лв. Размерът на помощта за всяка година се определя в годишния бюджет на ДФЗ и се предоставя след решение на Управителния съвет на ДФ „Земеделие” в рамките на максималния бюджет. Когато сумата на заявените средства надхвърля размера на определения годишен бюджет, се определя коефициент на редукция, с който се преизчислява размерът на помощта на всеки заявител.

Помощта е до 100 лева на хектар с ДДС за продуктите за растителна защита и продуктите за ускоряване на процесите на гниене на листата при трайни насаждения (семкови и костилкови овощни видове, ягоди, малини и маслодайна роза) през зимния сезон, които се прилагат през есента в периода на масов листопад. И до 270 лева на хектар с ДДС за същите култури през зимния сезон, които се прилагат в периода след преминаване на студовете до набъбване на пъпките.

оранжерия на Никола ГунчевПомощта за доматения миниращ молец Tuta absoluta, която бе спряна преди година, тъй като отиваше основно към един голям производител на полски домати от Пловдивска област, е променена. След одобряването й от Брюксел тя ще се разпределя само към производителите на оранжерийни домати. По преценка на учени от Селскостопанска академия ефектът от растителна защита срещу молеца в затворени пространства е много по-голям. При доказано от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), с лабораторен анализ, масово намножаване на вредителя по други зеленчукови култури (пипер, патладжан, картофи), отглеждани в оранжерии, помощта ще се предоставя и за тях.

Максималният бюджет на помощта е 25 млн. лв. за периода 2015-2022 г. и до 250 лв./дка.

Размерът на подпомагане за всяка година (годишен размер) се определя в годишния бюджет на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) и се предоставя след решение на Управителния съвет на ДФЗ в рамките на максималния бюджет. Когато сумата на заявените средства надхвърля размера на определения годишен бюджет, се определя коефициент на редукция, с който се преизчислява размера на помощта на всеки заявител.

Проектите и на двата документа за нотифициране са публикувани на сайта на ДФ „Земеделие“. 

 

 

Leave a Comment