Почти е готов регламент за напояване с пречистени градски води

канал R-3

Напоителен канал край град Съединение

ЕС предприема нови мерки за намаляване на риска от недостиг на вода за напояване на култури. Посланиците на ЕС на държавите-членки одобриха вчера временното споразумение, което беше съобразено с Европейския парламент, за регламент, който ще улесни използването на пречистени градски отпадъчни води за напояване на селското стопанство. Това одобрение разчиства пътя за окончателно приемане.

Правилата ще помогнат на Европа да се адаптира към последиците от изменението на климата. Регулацията, която е в пълно съответствие с кръговата икономика, ще подобри наличието на вода и ще насърчи нейното ефективно използване. Гарантирането, че има достатъчно вода за напояване на полета, по-специално по време на топлинни вълни и силни суши, може да помогне за предотвратяване на недостига на реколтата и недостига на храна.

Като се има предвид, че географските и климатичните условия варират значително в различните държави-членки, държава-членка може да реши, че не е подходящо да се използва регенерирана вода за напояване на селското стопанство в част или на цялата й територия.

Проблемът за България е, че напоителната инфраструктура е излючително лошо състояние, за да може да се използва за извършване на поливки с рециклирана градска вода.

Държавите-членки могат също така да решат да използват регенерирана вода за други цели, като например повторна употреба на промишлени води и за целите, свързани с благоприятните условия и околната среда.

Регламентът съдържа строги изисквания за качеството на регенерираната вода и нейния мониторинг, за да се гарантира защитата на здравето на хората и животните, както и на околната среда.

Спестяването на водните ресурси в резултат на повторната употреба на вода ще бъде предмет на общи кампании за повишаване на осведомеността в държавите-членки, където регенерираните води се използват за напояване на селското стопанство.

Няколко държави-членки имат дълъг и успешен опит в използването на регенерирана вода за различни цели, включително за напояване на селското стопанство. Това е по-добре за околната среда от алтернативните методи за водоснабдяване, като пренос на вода или обезсоляване. Новите правила ще бъдат особено полезни в региони, където търсенето на вода все още надвишава предлагането, въпреки превантивните мерки за намаляване на търсенето. Съществуващите правила на ЕС относно хигиената на храните продължават да се прилагат и ще се спазват изцяло.

Европейската комисия прие предложението за регламент относно минималните изисквания за повторна употреба на вода на 28 май 2018 г. като част от изпълнението на плана за действие на кръговата икономика. Европейският парламент прие своята позиция по предложението на 12 февруари 2019 г. Съветът прие своята позиция (общ подход) на 26 юни 2019 г.

Преговорите с Европейския парламент започнаха на 10 октомври и завършиха с временно споразумение на 2 декември, което днес бе потвърдено от посланиците на ЕС на страните членки. Това проправя пътя за официалното приемане на новите правила, което ще се случи през 2020 г.

След това регламентът ще бъде публикуван в Официален вестник на ЕС и ще влезе в сила на двадесетия ден след публикуването му. Той се прилага от три години след датата на влизане в сила.

Leave a Comment