Протест: Държавата търси 80 млн. от горските заменки, а загубите са много повече

край моретоПротест пред Министерството на земеделието организираха днес природозащитници. Участниците в инициативата „Зелени закони“ изразиха несъгласието си с обявените преди месец от земеделския министър Десислава Танева суми за събиране. Горските заменки са извършени преди повече от 10 години от тройната коалиция. Както е известно, от тях са се възползвали неслучайни хора и фирми, които са се сдобили с терени на атрактивни места, предоставяйки собствени гори, които и днес нямат висока стойност.

Преди месец от МЗХГ обявиха, че са стартирали процедура за възстановяване на надвзетите суми от бенефициенти, участвали в заменките. Бе обявено, че оценителната експертиза за 134 заменки ( 110 000 дка) е приключила и участниците трябва да възстановят над 80 млн. лв.

Според еколозите, оценките са изключително занижени. Протестиращите посочиха пред БНР, че страведливото доплащане само за една от сделките е към 60 млн. лв. Заменки са били направени за придобиване на имоти до морето, до Банско, край София и на други места.

Протестиращите смятат, че трябва да се направи ново оценяване на придобитите гори, за да се намери пазарната стойност на имотите, на базата на която да се възстановят сумите. Те не приемат ценовата експертиза, извършена от дъщерна фирма на министерството.

Валентин Чамов от Изпълнителната агенция по горите заяви пред националното радио: „Ние сме от една страна на барикадата, защото и ние, и те искаме да съберем взиманията, които държавата трябва да получи. Разминаваме се в известна степен в размера, но затова има оценителски екипи, които сме наели, да извършат тази работа“.

 

Leave a Comment