През януари денят ще се увеличи с 48 минути

земяКакъв ще е януари 2020 г.? В най-студеният месец на годината от НИМХ очакват тази година температурите да са около и над нормата, а валежите около и под нормата.

Най-сигурното в прогнозата е, че денят ще се увеличи с 48 минути – на 1 януари неговата продължителност ще е 9 часа и 07 минути, а на 31 януари 9 часа и 55 минути.

От студения въздух, който ще нахлува от север, най-ниските температури ще бъдат между минус 15° и минус 10°. Най-високите ще са между 10° и 15°, съобщи пред агенция „Фокус“ дежурният синоптик Красимир Стоев от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е между минус 3 и 0°, по Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на р. Струма – от 0 до 3° а в планинските райони – между минус 8 и минус 3°.

Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която е между 30 и 60 л/кв.м, в планините и най-южните райони – между 60 и 110 л/кв.м.  а най-високите – между 10° и 15°.

В началото на месеца от север ще нахлува студен въздух и ще застудее още. На места ще превали слаб сняг. Към 3 – 4-ти януари се очаква повишение на температурите, а към края на първото десетдневие – валежи и понижение на температурите. През първите дни от второто десетдневие ще се създаде валежна обстановка. От север ще нахлува студен въздух и в по-голямата част от страната ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. В средата на периода валежите ще спрат и до края на десетдневието валежи не се очакват. През третото десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните. Около 22-ри, 25-ти и в края на месеца ще има валежи предимно от сняг.

Leave a Comment