Британските фермери ще процъфтяват с 3 млрд. паунда държавна подкрепа

Канцлерът Джавид обеща по-малко бюрокрация, по-справедливо разпределение на средствата и по-сериозна подкрепа за селските райони

Земеделие, Великобритания

Канцлерът на Великобритания Сажид Джавид обяви, че фермерите могат да влязат в новата година с увереност, че ще „процъфтяват“ след Brexit с малко под 3 млрд. паунда (около 3,4 млрд. евро – б.р.) финансиране за 2020 г., съобщи електронното издание на Индипендънт.

Парите, които ще бъдат разпределени за две години, ще бъдат използвани за подпомагане на земеделските стопани, когато Великобритания напусне Европейския съюз и не ползва подпомагане по схемата за директни плащания на Общата селскостопанска политика от 2020 г.

Паричните средства ще позволят финансирането на директни плащания за 2020 г. да продължи на същото ниво като тази година и ще допълнят оставащото финансиране от ЕС, което фермерите ще получават за проекти за развитие до 2023 година.

(Годишните плащания по ОСП за Великобритания по първи и втори стълб в настоящия програмен период са около 4 млрд. евро – б.р.)

Джавид каза: „Когато напуснем ЕС и се освободим от Общата селскостопанска политика , ще можем да подкрепим жизненоважните ни селски общности, които са крайъгълен камък на живота във Великобритания, с по-справедлива и по-малко бюрократична система.

Секретарят по околна среда Тереза ​​Вилиер добави, че извън ЕС Великобритания ще въведе по-опростена и по-справедлива система за финансиране – тази, която възнаграждава земеделските производители за подобряване на околната среда и защита на високите стандарти за хуманно отношение към животните.

„Ние се ангажираме да гарантираме, че нашите селски общности ще усетят ползите от Brexit и ще гарантираме, че нашите фермери ще постигнат по-добра сделка.“, каза Вилиер.

Президентът на Националния земеделски съюз (NFU) на Шотландия Андрю Маккорник каза: „С напускането на Европейския съюз, си тръгва и Общата селскостопанска политика на 31 януари 2020 г., затова е важно селскостопанската индустрия да знае къде се намира по отношение на директните плащания.“

„Селскостопанските предприятия зависят от тези плащания и, докато не видим по-справедливо преразпределение на дела на печалбата във веригата на доставки, преките плащания ще останат важни за всички земеделски производители и занаятчии.

„Добре дошъл е ангажиментът на правителството да продължи да финансира директни плащания, когато напуснем ЕС.

„През новата година ще настояваме за дългосрочен ангажимент за финансиране на земеделието и мерки, които ще помогнат на фермерите да осигурят по-справедлив дял от възвръщаемостта от веригата на доставки.“

Leave a Comment