Разследван шеф на Нисан и Рено избягал от Япония в кутия за контрабас

Карлос Гон Снимка на  Associated Press

Карлос Гон
Снимка на Associated Press

Бившият шеф на Нисан и Рено Карлос Гон успя да избяга от денонощно осигурената му охрана в Токио и да отлети от Япония до Ливан. Начинът, по който го е направил, наподобява сценарий за трилър.

Бягството е планирано с месеци, съобщава Файненшъл таймс, позовавайки се на неназовани източници. Наети са частни агенти по сигурността, които работили в много страни.

Г-н Гон се е добрал до частен самолет, пътуващ за Турция и е пристигнал в Ливан рано сутрин в понеделник, добавя WSJ. Ливански медии твърдят, че се е скрил в кутия, предназначена за музикално оборудване. Други уточняват, че това е било кутия за контрабас. Разследваният мениджър е влязал в Ливан с френски паспорт.

Японският разследващ екип е бил изумен. Гон уж е бил предал всичките си лични документи. „Искам да го попитам: Как можахте да ни сторите това?“, възкликна неговият адвокат Джуничиро Хиронака.

Не е ясно дали Ливан е помогнал.

Наскоро правителството поиска от Япония да изпрати Карлос Гон за съдебен процес в Бейрут по обвинения в корупция. Но официално лице от Ливан отрече каквото и да било участие на държавата в бягството му.

Ясно е само, че г-н Гон сега има повече шансове да се защити. В свои изялвения той осъди „несправедливостта и политическото преследване“ в правната система на Япония. Беглецът обвинява служителите на Nissan в заговор срещу него, а също и френското правителство, че не прави повече, за да му помогне.

Leave a Comment