Агрометеорология: Критичен студ без сняг за някои есенни посеви

Резитбата на овощни започва от най-студоустойчивите видове

Дукена Жолева, агрометеоролог в НИМХ

житни през февруариСлед краткотрайното, чувствително, повишение на температурите в началото на януари в средата на първото десетдневие агрометеорологичните условия ще претърпят съществена промяна. През втората половина от десетдневието те ще се определят от поднормени температури, които ще поддържат в дълбок покой есенните посеви. Прогнозираните минимални стойности, на места до минус 9°С, в условия без снежна покривка и по-продължително задържане ще представляват опасност само за късно засетите, неукрепнали, зимни житни култури, които прекратиха есенната си вегетация във фаза поникване и начално листообразуване.

През периода очакваните слаби превалявания от сняг няма да доведат до съществена промяна в нивото на влагозапасите в горните почвени слоеве. Почвените влагозапаси при пшеницата в 50 и 100 cm слой са необичайно ниски за сезона – на места под 65% от ППВ.

В началото на следващия период условията ще позволяват провеждане на зимни резитби в овощните масиви. Най-напред резитбите се извършват при студоустойчивите овощни видове (ябълка, круша, слива) и започват от по-старите плододаващи дървета. През първото десетдневие на януари в култивационните съоръжения започва подготовката за производството на разсад за ранно производство на зеленчуци (ранни домати, ранно зеле, карфиол).

Leave a Comment