На 4 януари се ражда последният магьосник на земята – Исак Нютон

Исак НютонПрез 1642 г. на 4 януари (нов стил, 25 декември – стар) в селце в английското графство Линкълншир се ражда Исак Нютон. Безспорен гений, смятан за най-великият на всички времена, той е наричан още и последният магьосник на земята. Нютон е изследвал всичко, което е ангажирало вниманието му, в това число и Библията. Бил е дълбоко вярващ, въпреки че е мразил ортодоксалната църква. Не е оставил наследници, тъй като е бил сгоден съвсем за кратко, след което до края на живота си е останал сам. Починал е на 84 г., а след смъртта му се установява, че в тялото му има значително количество живак, което се свързва с алхимичните му опити. Погребан е в Уестминстърското абатство в Лондон. Британският поет Александър Поуп пише следната строфа за гроба му в Уестминстърското абатство: „Природата и нейните закони били покрити с мрак. И рече Бог: „Да бъде Нютон“ — и настана светлина.“

Изследванията на Нютон в областта на движението на телата, поставя основите на класическата механика. Той открива, че движението на небесните тела и на предметите на земята, се подчиняват на един и същ закон – на гравитацията, или както казва 300 години по-късно Ернесто Сабато за него: „Геният е някой, който открива, че камъкът, който пада, и луната, която не пада, представляват едно и също явление.“ Нютон е изучавал природата на светлината, скоростта на звука, произхода на звездите, поставил е началото на математическия анализ. Бил е също така и алхимик, опитвайки се да открие магическия Философски камък, който превръща металите в злато и осигурява дълголетие и дори безсмъртие за човека, който го притежава.

Любопитно е, че когато е бил на 17 г., майка му се е надявала той да поеме управлението на семейната ферма, което обаче нямало как да стане, тъй като Исак Нютон мразел земеделската работа. Интересно също така е, че когато е почти на 60 г., той е бил член на парламента, а от 1696 г. – управител на Кралския монетен двор. Тогава е установил, че към 20 на сто от монетите в кралството са фалшифицирани и усърдно се е заел да излови фалшификаторите. Под неговото ръководство британският паунд преминава към златен стандарт. За заслугите си е удостоен с благородническа титла от кралица Анна.

Цитати от Нютон:

Ако виждах по-далеч от другите, то е защото стоях на раменете на гиганти.

Наблюдавайки Божиите творения, ние разбираме, че истинският Бог е едно интелигентно и всемогъщо Същество, и че Той притежава всички съвършенства и абсолютната власт. Бог е вечен и безкраен, всесилен и всезнаещ, т.е. Неговото съществуване трае от вечността до вечността, Неговата личност се простира от безкрайността до безкрайността. Той властва над всички неща и знае всичко, което се е случило или е възможно да се случи.

Според мене аз съм само едно дете, играещо си на плажа, докато огромният океан на истината лежи неоткрит пред мене.

Тази изключително красива система, включваща Слънцето, планетите и кометите, би могла да възникне единствено в резултат на замисъла и решението на едно Разумно и Всемогъщо Същество. Това Същество властва над всички неща не като една душа, въплътена в света, а като Господ над всичко; и тъкмо поради Своята власт, Той изисква да бъде наричан Господ Бог.

 

 

 

Leave a Comment