Богоявление е!

Днес е един от най-големите християнски празници – Богоявление. На този ден свети Йоан Кръстител кръстил Исус в река Йордан. Счита се още за ден на светлината и просвещението.

Йордановден е - водата днес е лековита

Йордановден е – водата днес е лековита

Българинът вярва, че както тогава небето се е отворило и от него се чул глас: „Това е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение“, така и във всичките следващи години в нощта преди Йордановден небето се отваря и Господ изпълнява желания.

Светото кръщене е едно от седемте тайнства на християнската вяра, при което човек се очиства от греховете. Смята се, че дори новородените носят бремето на първородния Адамов грях и затова колкото по-рано се кръсти детето, толкова по-добре.

Ритуалите преди Йордановден и навръх празника са свързани с неговия основен смисъл – освещаването на кръста, водата и целия свят. Народът ни нарича този ден още Водици, Водокръщи и др.

На Богоявление след църковната служба с тържествено шествие се отива на реката и попът хвърля кръста. За него скачат нечетен брой младежи. Който успее да го открие, ще бъде здрав и щастлив. Хваналият кръста получава дарове отвсякъде. Кръстът може да се откупи с наддаване.

Архивна снимка на Агро Пловдив

Архивна снимка на Агро Пловдив от хвърлянето на кръста в р. Марица

Днес в 12:00 часа ще се извърши освещаването на бойните знамена пред катедралния храм  „Успение Богородично“ в Пловдив. В  12:30 часа ще бъде отслужен Велик Богоявленски водосвет пред Водната палата на р. Марица, след което кръстът ще бъде хвърлен във водите.

Ритуалът на освещаването на военните знамена на Българската войска има дълбоки исторически корени. Първото историческо свидетелство за този ритуал е за освещаване на бойните знамена преди победната битка на цар Симеон I Велики над византийските войски при река Ахелой през 917 година. Водени от вярата, че нищо добро и полезно не можем да сторим без Бога и благодатните сили, които по молитвите на светата Църква ни изпраща Той, този водосвет се служи и до днес. Традицията продължава до падането на България под османско владичество. След Освобождението традицията е възстановена и се извършва ежегодно до 1946 година. Отново ритуалът по освещаването на бойните знамена е възстановен през 1993 г. Камбанен звън ознаменува тържествения водосвет.

Днес към постните ястия на празничната трапеза се прибавят орехи, жито и недогорялата свещ от предишните кадени вечери, прясна питка, сърми, пълнени чушки, вино.

Йордановден се смята за последен от периода на т.нар. мръсни дни. Срещу празника е третата, последна кадена вечеря. От днес започва и изпращането на сгледници и периодът на сватбите до Великденските заговезни.

Днес именници са всички, които носят имената Йордан, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Божидар, Росица, Росен и техните производни.

Leave a Comment