Най-важни за пшеницата са дъждовете през април-май. Засега всичко е наред

Иван Алексиев Архивна снимка на Агро Пловдив

Иван Алексиев
Архивна снимка на Агро Пловдив

„И миналата година по това време се говореше, че сушата ще унищожи посевите с есенници. А какво се случи? С валежите през април, а после и през май, постигнахме рекордни добиви.“ Така Иван Алексиев от Института по растителни генетични ресурси К. Малков в Садово коментира изказването на браншовици в хлебопроизводството, че сушата ще унищожи не малка част от житните посеви.

Според Алексиев паниката идва от Добруджа, където обичайно по това време на годината почвите са с добра влагозапасеност. „Нашите почви в Южна България са плитки, около един метър, докато в Добруджа достигат три метра. Ако при нас житните имат нужда през ноември-декември от около 100 литра дъжда, в Северна България са доволни на 300 литра и се притесняват, когато са по-малко.“

Засега няма място за страхове, тъй като житните растения не са активни и не изпаряват влага. Дъждовете, които паднаха през ноември, са им достатъчни за успешното презимуване.

В края на март и началото на април пшеницата залага добива, който зависи от храненето на растенията и от влажността. Валежите през април и май са отговорни за осигуряване на заложения добив, посочи Иван Алексиев. Той добави, че през тези два месеца е важно почвата да поема месечно по 50-60 литра дъжд.

Като цяло, специалистът обясни, че внушенията за загуба на реколта от сушата са абсолютно пресилени. Пшеницата е пластична култура и се приспособява към условията, добави Алексиев.

Leave a Comment