Цената на златото надхвърли $1600, горивата също поскъпват

златоИнвеститорите намериха убежище в златото след конфликта между САЩ и Иран. Търсенето доведе до ръст на благородния метал, който за денонощие надхвърли 1600 долара за тройунция – цена, която е била достигната през март 2013 г. Само днес увеличението на американските златни фючърси е 2% – до 1605,8 долара за тройунция.

Скокът на цените на благородния метал дойде след иранските ракетни нападения тази нощ срещу силите, ръководени от САЩ в Ирак. Миналата седмица САЩ уби с ракетен удар генерал Касем Солеймани, командир на бригадите Ал Кудс към Иранската революционна гвардия. А президентът Тръмп обясни американските действия с думите: „Действахме, за да предотвратим война, а не за да започнем такава.“ Дали конфликтът ще спре дотук, питат се наблюдатели и борсови играчи.

Американският лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпна с 0,51 долара, спрямо петъчната стойност, до 63,56 долара за барел, докато цената на Брент се повиши с 0,71 долара до 69,31 долара за барел, съобщава Инвестор.БГ. От началото на октомври цената на WTI е нараснала с 21 на сто.

Заради взаимните удари между САЩ и Иран енергийният експерт Васко Начев заяви пред Bloomberg TV Bulgaria, че края на месеца в България ще има нови цени на горивата заради поскъпването на петрола този месец. Скокът в цените на „черното злато“ не беше толкова сериозен, така че и у нас увеличението няма да е радикално, каза той.

Leave a Comment