Взрив от огнища на АЧС в областите Варна, Шумен, Габрово и Сливен

свинефермаЧетири огнища на Африканска чума по свинете (АЧС) установи Българската агенция по безопасност на храните. В село Брестак, община Вълчи дол, област Варна заразата е в индустриална свинеферма, където ще бъдат унищожени близо 40 хил. свине за угояване. От агенцията съобщават, че наскоро в този свинекомплекс са доставени животни от свинефермата „Тетрахиб“ в с. Никола Козлево, където преди дни бе разкрито първото за годината огнище на АЧС. В трикилометровата предпазна зона около комплекса попада още село Генерал Киселово. Определена е и десеткилометрова наблюдавана зона. В 10 часа областната управа на Варна свиква съвещание, на което ще се обсъди ситуацията и ще се обявят допълнителни мерки.

Ново огнище е регистрирано в обект за отглеждане на източнобалкански свине в с. Веселиново, общ. Смядово, обл. Шумен. В обекта се отглеждат 125 прасета. Землищата на две села Веселиново и Александрово в община Смядово, обл. Шумен попадат в предпазната зона с радиус 3 км.

Друго огнище е констатирано във фамилна ферма тип „А“ с. Гергини, общ. Габрово, обл. Габрово. Там се отглеждат 29 прасета. В трикилометровата предпазна зона влизат с. Гергини, с. Гарван, с. Пейовци, с. Николчовци, с. Рачевци, с. Поповци, с. Чавеи, с. Янковци, с. Милковци, с. Враниловци, с. Стоевци, с. Трънито и с. Пецовци, общ. Габрово, обл. Габрово.

От вируса на АЧС е засегнато и лично стопанство тип „заден двор“ в с. Боров дол, общ. Твърдица, обл. Сливен. Огнището е потвърдено в резултат на подаден сигнал в ОДБХ Сливен за заболели два броя свине. Определени са 3 км предпазна зона, около огнището  и 10 км наблюдавана зона.

Leave a Comment