Огнян Донев и Божидар Данев се отблъснаха по темата „избори“

КРИБ смята, че трябва бързо да се организира нов вот, БСК – той да се проведе догодина

Огнян ДоневКонфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българска стопанска камара (БСК) заеха различни позиции  по темата „избори“ днес в студиото на бТВ. Председателят на КРИБ Огнян Донев смята, че най-доброто решение за страната е бързо да се премине към нов вот, тъй като сегашното правителство е изчерпало доверието на избирателите – нещо, което ежедневните масови протести го доказват. Донев не е сигурен, че в страната ще се случи „нещо много лошо“, ако кабинетът на Пламен Орешарски падне. Според него мерките, които премиерът предприема са палеативни, а експресното гласуване на закони винаги е било срещу българския бизнес.

Божидар Данев не се съгласи с позицията на Донев. Той смята, че най-безболезнено за Божидар Даневстраната ще е ако се даде шанс на правителството да вкара България в режим и на изпълнение на програмата на Орешарски. През това време обществото ще узрее за радикална промяна на политическия модел и ще бъде по-подготвено за следващите избори. Данев изрази съмнение, че някои политически сили ще се възползват от недоволството и при бързо насрочен нов вод, ще въпроизведат сегашния политически модел.

Още вчера председателят на БСК изрази мнение, че най-успешният вариант за страната е да има избори догодина, когато ще се гласува и за представители в Европейския парламент.

Според Данев обаче, кабинетът „Орешарски“ може да има полезни ходове само при едно положение: ако политическите партии – БСП и ДПС, отзоват своите хора от правителството и дадат шанс на премиера да състави един наистина експертен кабинет.“Искаме да имаме нормални условия на предприемачество и конкуренция, а не на търговия с влияние. Деструктивните действия не са полезни“, посочи председателят на камарата.

Огнян Донев изрази съмнения, че това е възможно да се случи. Той напомни, че преди изборите КРИБ е получила именно такива обещания от политическите лидери. Те обаче не ги спазили. Според него предложеното намаляване на цената на тока с 5% не е най-важното, което трябв да бъде направено, макар че е в полза на една социална група.

Leave a Comment