FAO: Индексът на световните цени на храни с 5-годишен връх през декември

Рафинерии за етанол в Бразилия Снимка на FAO

Рафинерии за етанол в Бразилия
Снимка на FAO

 

През декември световните цени на храните се повишиха за трети пореден месец заради силно увеличение на цените на растителното масло. Така индексът на цените на храните на FAO достигна най-високото си ниво за пет години.

Индексът на цените на храните на ФАО за месеца е средно 181,7 пункта, което е с 2,5 процента повече в сравнение с ноември и е най-високото ниво от декември 2014 г.

Като цяло за 2019 г. индексът, който проследява месечните промени в международните цени на най-често търгуваните хранителни продукти, е средно 171,5 пункта, което е с около 1,8 процента по-високо от 2018 г., но все пак с 25 процента по-ниско своя пик през 2011г.

Индексът на цените на растителните масла на ФАО се повиши с 9,4 процента от ноември насам, като се увеличава за шести пореден месец. Последното увеличение отново беше предизвикано от цените на палмовото масло, подкрепени от постоянно търсене, особено от сектора на биодизела, както и заради опасенията отнама ляващите доставки. Въпреки растежа през декември, който се отрази и на соевото, слънчогледовото и рапичното масло, субиндексът на растителното масло достигна най-ниския си средногодишен темп от 2007 г. през 2019 г.

Индексът на цените на захарта на ФАО нарасна с 4,8% в сравнение с ноември. Отчасти това се дължи на ръст на цените на суровия петрол, което накара бразилските рафинерии за захар да използват повече доставки на захарна тръстика за производство на етанол, което намали наличието на захар на световния пазар.

В течение на месеца индексът на цените на млечните продукти на ФАО се увеличи с 3.3 процента, поради цените на сиренето, които нараснаха с почти 8 процента на фона на намаляващия износ от Европейския съюз и Океания.

Индексът на цените на зърнените култури на ФАО се повиши с 1,4 процента, главно поради повишаването на цените на пшеницата на фона на увеличеното търсене от Китай и логистичните проблеми във Франция, породени от продължаващите протести в страната. Цените на царевицата и ориза обаче остават като цяло стабилни.

Индексът на цените на месото на ФАО през декември е средно 191,6 пункта, почти непроменен спрямо ревизираната му стойност за ноември. Субиндексът завърши годината с 18 процента по-високо, отколкото през декември 2018 г., което се дължи на офертите за свинско месо, подкрепени както от стабилното търсене на внос от Азия, така и от вътрешното предпразнично търсене в Европейския съюз и Бразилия.

Leave a Comment