Украйна, Канада и Аржентина увеличават вноса на селскостопански продукти в ЕС

Износът на общността към Китай, Турция и Русия расте през октомври
ЕС е увеличил експорта на свинско месо, пшеница и мляко на прах, но го е намалил при захарно цвекло, зехтин и етерични масла

търговски корабЕС отново отбеляза увеличение както на месечните стойности на износа, така и на вноса на селскостопански и хранителни продукти през октомври 2019 г. Стойността на износа нарасна до 14,7 милиарда евро (увеличение с 12% в сравнение с октомври 2018 г.), докато стойностите на вноса се повишиха до € 10,7 милиарда (увеличение с 3,6%). Тези увеличения допринесоха за рекорден месечен излишък от търговия с хранителни стоки от 4,0 милиарда евро, което е една от най-важните констатации на месечния доклад за търговия за октомври 2019 г., публикуван вчера от Европейската комисия.

Месечните стойности на износа претърпяха най-голямо увеличение в Китай (нараства с 655 милиона евро), Турция (с 108 милиона евро) и Руската федерация (с 96 милиона евро). От друга страна, се наблюдава намаление в износа на ЕС за Хонконг (спад от 45 милиона евро), Алжир (спад с 43 милиона евро) и Йордания (намаление с 35 милиона евро).

Увеличени са стойността на вноса на селскостопански храни в ЕС от Украйна (с 95 милиона евро), Канада (нараства с 68 милиона евро) и Аржентина (увеличение с 58 милиона евро). Все пак имаше намаление на стойността на вноса от Бразилия (спад с 60 милиона евро), САЩ (спад с 50 милиона евро) и Южна Африка (спад с 48 милиона евро).

По отношение на продуктовите категории имаше увеличение на стойностите на износа на свинско месо (увеличение с 375 милиона евро), пшеница (с 171 милиона евро), карантии (скок с 85 милиона евро) и мляко на прах (нагоре 64 милиона евро). Спадове обаче бяха отчетени в стойността на износа на някои продукти, включително захарно цвекло и тръстика (намаление с 43 милиона евро), неядливи продукти (намаление с 30 милиона евро), зехтин (спад от 19 милиона евро), и етерични масла (намаление с 13 милиона евро).

Сред най-високите повишения на стойностите на вноса бяха маслодайните семена, различни от соята (с 154 милиона евро), тропически плодове (увеличение с 108 милиона евро) и растителни масла, различни от палмово и зехтин (до 93 милиона евро). Междувременно стойностите на вноса паднаха за редица продукти, като петролни продукти (спад от 87 милиона евро), пшеница (с 74 милиона евро) и груби зърна (спад с 55 милиона евро).

Leave a Comment